Boek
Nederlands

De kleine verlossing, of De lust van ontlasten

Midas Dekkers (auteur)
+1
De kleine verlossing, of De lust van ontlasten
×
De kleine verlossing, of De lust van ontlasten De kleine verlossing, of De lust van ontlasten

De kleine verlossing, of De lust van ontlasten

Cultuurgeschiedenis van de wijze waarop de mens zich ontlast en alles dat daarmee samenhangt.
Titel
De kleine verlossing, of De lust van ontlasten
Auteur
Midas Dekkers
Taal
Nederlands
Editie
4
Uitgever
Amsterdam: Atlas Contact, 2014 | Andere uitgaves
255 p. : ill.
ISBN
9789045026480 (paperback)
Plaatsingssuggestie
906.9 (SISO) Thema's ; Thema's (ZIZO)

Andere formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 150 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Poep ligt nog steeds in de taboesfeer, er wordt niet over gesproken. Een uitgelezen onderwerp dus voor bioloog en schrijver Midas Dekkers, die er zijn hand niet voor omdraait om juist over dit soort onderwerpen te schrijven. 'Toiletbezoek is toch zo ongeveer je laatste stukje privé', aldus de auteur die de stofwisseling een groot wonder vindt. Op de van hem zo bekende, badinerende wijze beschrijft hij in dit boek alles wat er over poep (en plas) te vertellen valt vanuit cultuurhistorisch, biologisch en milieustandpunt en hoe er over werd gedacht en geschreven in de loop der tijden, van Jacob van Maerlant tot Gerard Reve. Allerlei aspecten komen aan de orde: de poep zelf, de anatomie van maag en darmen, de stofwisseling van mens en dier, de producten die het oplevert zoals mest en het ambergrijs van de potvis dat onder ander in parfum verwerkt wordt, de geschiedenis van de wc, de seksuele aspecten en nog veel meer. Dat alles vergezeld van talrijke voorbeelden, citaten en vele, vaak bij…Lees verder

Over Midas Dekkers

Wandert Jacobus Dekkers, beter bekend als Midas Dekkers (Haarlem, 22 april 1946), is een Nederlandse bioloog, presentator en schrijver van fictie en non-fictie voor kinderen en volwassenen. Op zijn achttiende heeft hij zichzelf de naam Midas (naar Midas Wolf uit Donald Duck) aangemeten.

De bekende kinderboekenschrijver schreef ruim vijftig kinder- en jeugdboeken, waarvan de meeste verhalen bevatten. In zijn niet-fictionele jeugdboeken schrijft Dekkers over aan de biologie gerelateerde onderwerpen. Daarnaast schrijft Dekkers fictioneel proza voor volwassenen. Als bioloog is Dekkers bekend door zijn scherpe observaties. Biologisch-wetenschappelijke thema’s weet hij met gevoel voor humor uit de doeken te doen. Dankzij zijn schrijfstijl kennen zijn boeken veel herdrukken.

Dekkers staat ook bekend om zijn vaak tegendraadse en controversiële meningen over onderwerpen als bestialiteit, kinderen krijgen en sporten.

Columns

Lees verder op Wikipedia