Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

De larf : over kinderen en metamorfose

Midas Dekkers (auteur)
+1
De larf : over kinderen en metamorfose
×
De larf : over kinderen en metamorfose De larf : over kinderen en metamorfose

De larf : over kinderen en metamorfose

Vergelijkend overzicht van biologische metamorfosen: van de ontpopping van larve tot vlinder tot de overgang van kind naar volwassene.
Titel
De larf : over kinderen en metamorfose
Auteur
Midas Dekkers
Taal
Nederlands
Editie
15
Uitgever
Plaats van uitgave onbekend: Olympus, 2014 | Andere uitgaves
287 p. : ill.
ISBN
9789046704653 (paperback)
Plaatsingssuggestie
600 (SISO) Ouders - Kinderen ; Ouders - Kinderen (ZIZO)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 100 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Je moet je kind niet als een mens behandelen. Dat is het niet. Het is een heel ander wezen. Het is een larf. Help hem om een goede larf te zijn, dan komt hij er vanzelf wel achter hoe hij zichzelf tot mens kan ontpoppen. Tot die tijd behandel je hem het best alsof hij tot een andere soort behoort." Midas Dekkers in: De larf.

Schokt dit citaat uit Midas Dekkers' nieuwe boek u? Nochtans, zegt Dekkers, u brabbelt tegen uw kind als tegen een poes, zet het elke dag in school gevangen als een koe op stal en u geeft het boeken die u zelf niet wil lezen. Midas Dekkers, de bekende Nederlandse bioloog met de radde tong, richt zijn twinkelende kijkers op een vreemdsoortig wezen, het mensenkind. "Welk kenmerk je ook voor mens hanteert", stelt hij, "-- rechtop lopen, gereedschap vervaardigen, culturen bouwen, taal gebruiken, een goede mop verzinnen --, je sluit er kinderen eerder mee van de mensheid uit dan erbij in". Het kan ook moeilijk anders, kinderen zijn immers in heel wat opzi…Lees verder
De bekende bioloog bekijkt de metamorfose van kind naar volwassene en vergelijkt die met allerlei andere metamorfoses in de natuur. Volgens Dekkers kent de mens, net als rups en vlinder, eigenlijk twee gedaanten. Die van kind en van volwassene. Kinderen leven in hun eigen wereldje tot ze zich in de puberteit explosief 'verpoppen' tot volwassenen. Midas beschrijft de rol van het kind in natuur en cultuur en illustreert die met tal van voorbeelden uit de mensen- en dierenwereld. Ook gaat hij in op de vraag wat nu eigenlijk bepaalt hoe kinderen zich als volwassenen zullen gedragen: de ouders en de omgeving of de aanleg: 'nurture or nature'? Volgens Dekkers, niet wars van overdrijven, ligt de toekomst van een kind al bijna helemaal vast in zijn genen. Een voor een breed publiek geschreven, bijzonder aardig boek. Door op zijn bekende ironische en afstandelijke wijze en vanuit een biologisch oogpunt naar het kind te kijken, ontstaat een verrassend beeld. De talrijke zwart-witillustraties ma…Lees verder

Over Midas Dekkers

Wandert Jacobus Dekkers, beter bekend als Midas Dekkers (Haarlem, 22 april 1946), is een Nederlandse bioloog, presentator en schrijver van fictie en non-fictie voor kinderen en volwassenen. Op zijn achttiende heeft hij zichzelf de naam Midas (naar Midas Wolf uit Donald Duck) aangemeten.

De bekende kinderboekenschrijver schreef ruim vijftig kinder- en jeugdboeken, waarvan de meeste verhalen bevatten. In zijn niet-fictionele jeugdboeken schrijft Dekkers over aan de biologie gerelateerde onderwerpen. Daarnaast schrijft Dekkers fictioneel proza voor volwassenen. Als bioloog is Dekkers bekend door zijn scherpe observaties. Biologisch-wetenschappelijke thema’s weet hij met gevoel voor humor uit de doeken te doen. Dankzij zijn schrijfstijl kennen zijn boeken veel herdrukken.

Dekkers staat ook bekend om zijn vaak tegendraadse en controversiële meningen over onderwerpen als bestialiteit, kinderen krijgen en sporten.

Columns

Lees verder op Wikipedia