Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

De thigmofiel : het verlangen naar geborgenheid

Midas Dekkers (auteur)
+1
De thigmofiel : het verlangen naar geborgenheid
×
De thigmofiel : het verlangen naar geborgenheid De thigmofiel : het verlangen naar geborgenheid

De thigmofiel : het verlangen naar geborgenheid

Essay over de universele behoefte aan geborgenheid bij mens en dier.
Titel
De thigmofiel : het verlangen naar geborgenheid
Auteur
Midas Dekkers
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Atlas Contact, 2017 | Andere uitgaves
128 p. : ill.
Verschijningsdatum
02-10-2017
ISBN
9789045035420 (hardback)
Plaatsingssuggestie
305.9 (SISO) Psychologie ; Menselijk gedrag (ZIZO)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 150 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Bij gevaar trekken alle dieren zich terug in holen en spleten. Het verlangen naar geborgenheid is universeel en motiveert ook menselijk gedrag. Midas Dekkers bedacht hiervoor een nieuwe term: thigmofilie. Thigmofilie is de tegenhanger van claustrofobie. Het is het streven naar een ultiem gevoel van geborgenheid, het verlangen aangeraakt te worden. De gelukzaligheid van een kat in een te kleine kartonnen doos staat daarvoor symbool. Op zijn bekende onderhoudende manier voert de auteur de lezer mee naar de uithoeken van het dierenrijk, bewoond door slakken, houtwormen, schildpadden en bouwers van holen en nesten. Maar ook de mensenwereld kent talloze voorbeelden van thigmofilie, zoals hemelbed en leunstoel, en in de medische wereld ijzeren long en couveuse. Het boek is niet alleen maar gezellig: ook aan de angst om levend te worden begraven in de ultieme trigmofiele ruimte, een doodskist, is een hoofdstuk gewijd. Gedachtesprongen, associaties en een luchthartige toon zijn typerend voor …Lees verder

Over Midas Dekkers

Wandert Jacobus Dekkers, beter bekend als Midas Dekkers (Haarlem, 22 april 1946), is een Nederlandse bioloog, presentator en schrijver van fictie en non-fictie voor kinderen en volwassenen. Op zijn achttiende heeft hij zichzelf de naam Midas (naar Midas Wolf uit Donald Duck) aangemeten.

De bekende kinderboekenschrijver schreef ruim vijftig kinder- en jeugdboeken, waarvan de meeste verhalen bevatten. In zijn niet-fictionele jeugdboeken schrijft Dekkers over aan de biologie gerelateerde onderwerpen. Daarnaast schrijft Dekkers fictioneel proza voor volwassenen. Als bioloog is Dekkers bekend door zijn scherpe observaties. Biologisch-wetenschappelijke thema’s weet hij met gevoel voor humor uit de doeken te doen. Dankzij zijn schrijfstijl kennen zijn boeken veel herdrukken.

Dekkers staat ook bekend om zijn vaak tegendraadse en controversiële meningen over onderwerpen als bestialiteit, kinderen krijgen en sporten.

Columns

Lees verder op Wikipedia