Rood : een bekoring

Midas Dekkers (auteur)
+1
Rood : een bekoring
×
Rood : een bekoring Rood : een bekoring

Rood : een bekoring

Cultuurhistorische en biologische beschouwing over roodharigheid, in het bijzonder bij vrouwen.
Titel
Rood : een bekoring
Auteur
Midas Dekkers
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Contact, 2011
208 p.
ISBN
9789025435776 (paperback)
Plaatsingssuggestie
905.1 (SISO) Uiterlijk ; Uiterlijk (ZIZO)

Andere formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 100 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De bekende bioloog en publicist Midas Dekkers koestert een levenslange fascinatie, om niet te zeggen obsessie voor vrouwen met rood haar. (Roodharige heren doen in dit boek niet of nauwelijks mee.) Voor Midas vormt rood haar het summum van schoonheid en bekoring; de combinatie van rood haar en een roomblanke huid, die door sproetjes alleen nog maar lichter lijkt, is voor hem onweerstaanbaar - zeker als de vrouw in kwestie ook nog eens gaat blozen. In een uitgebreide beschouwing waarin allerlei evolutionaire, biologische en culturele aspecten van rood haar aan de orde komen, tracht hij te achterhalen waarin die bekoring van de kleur rood schuilt - zonder overigens daarin te slagen; net als bij ware liefde krijg je nooit je vinger achter het mysterie. Zijn betoog waaiert alle kanten uit, zowel naar film en literatuur als uiteenlopende waardering voor een rode haardos door de eeuwen heen - zonder dat hij de rode draad uit het oog verliest. Aangename, luchtige en, gezien de literatuuropga…Lees verder

Over Midas Dekkers

Wandert Jacobus Dekkers, beter bekend als Midas Dekkers (Haarlem, 22 april 1946), is een Nederlandse bioloog, presentator en schrijver van fictie en non-fictie voor kinderen en volwassenen. Op zijn achttiende heeft hij zichzelf de naam Midas (naar Midas Wolf uit Donald Duck) aangemeten.

De bekende kinderboekenschrijver schreef ruim vijftig kinder- en jeugdboeken, waarvan de meeste verhalen bevatten. In zijn niet-fictionele jeugdboeken schrijft Dekkers over aan de biologie gerelateerde onderwerpen. Daarnaast schrijft Dekkers fictioneel proza voor volwassenen. Als bioloog is Dekkers bekend door zijn scherpe observaties. Biologisch-wetenschappelijke thema’s weet hij met gevoel voor humor uit de doeken te doen. Dankzij zijn schrijfstijl kennen zijn boeken veel herdrukken.

Dekkers staat ook bekend om zijn vaak tegendraadse en controversiële meningen over onderwerpen als bestialiteit, kinderen krijgen en sporten.

Columns

Lees verder op Wikipedia