Boek
Nederlands

Volledige vergunning

Midas Dekkers (auteur)
+1
Volledige vergunning
×
Volledige vergunning Volledige vergunning

Volledige vergunning

'Ik ben onder de bar geboren. Zo heet dat als je van jongs af in een café bent opgegroeid. Mijn eerste vader had een café in Haarlem, de tweede een in Amsterdam.' Midas Dekkers werd zelf geen kastelein, maar bioloog en schrijver en een boek over bijzondere cafés moest er dus wel een keer van komen. Het café lijkt immers het ideale mensenverblijf en Dekkers komt er dan ook graag, als gast en als ob
Onderwerp
Cafés ; Nederland
Titel
Volledige vergunning
Auteur
Midas Dekkers
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Bas Lubberhuizen, 2018 | Andere uitgaves
240 p.
Verschijningsdatum
04-10-2018
ISBN
9789059375307 (paperback)
Plaatsingssuggestie
Nederland 993 (SISO) Europese volkskunde ; Europese volkskunde (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 30 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Auteur, bioloog en presentator Midas Dekkers, zelf 'onder de bar geboren' (zoals dat genoemd wordt als je van jongs af aan in een café bent opgegroeid) vertelt over zijn favoriete cafés in Nederland. Op zijn kenmerkende mild ironische wijze beschrijft hij hun eigenaardigheden, eigenzinnige eigenaren en/of barkeepers, echte kroegtijgers, de mores aan de stamtafel, de geneugten en gevaren van drankgebruik, over de definities van een goed café en meer. De schrijfstijl is prettig lichtvoetig en het boek wordt gelardeerd met zwart-witfoto's uit onder andere de privé collectie van Midas. Een vermakelijk en ook interessant boek over het café-leven waarin tussen de regels door ook melancholie te proeven valt.

Over Midas Dekkers

Wandert Jacobus Dekkers, beter bekend als Midas Dekkers (Haarlem, 22 april 1946), is een Nederlandse bioloog, presentator en schrijver van fictie en non-fictie voor kinderen en volwassenen. Op zijn achttiende heeft hij zichzelf de naam Midas (naar Midas Wolf uit Donald Duck) aangemeten.

De bekende kinderboekenschrijver schreef ruim vijftig kinder- en jeugdboeken, waarvan de meeste verhalen bevatten. In zijn niet-fictionele jeugdboeken schrijft Dekkers over aan de biologie gerelateerde onderwerpen. Daarnaast schrijft Dekkers fictioneel proza voor volwassenen. Als bioloog is Dekkers bekend door zijn scherpe observaties. Biologisch-wetenschappelijke thema’s weet hij met gevoel voor humor uit de doeken te doen. Dankzij zijn schrijfstijl kennen zijn boeken veel herdrukken.

Dekkers staat ook bekend om zijn vaak tegendraadse en controversiële meningen over onderwerpen als bestialiteit, kinderen krijgen en sporten.

Columns

Lees verder op Wikipedia