Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Marijn bij de Lorredraaiers : een gevaarlijke liefde in de slaventijd

Miep Diekmann (auteur), Dick De Wilde (illustrator)

Marijn bij de Lorredraaiers : een gevaarlijke liefde in de slaventijd

Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Marijn is scheepsarts op een slavenschip. De onmenselijke toestanden daar dwingen hem, geheel tegen de gewoonte van zijn tijd (17e eeuw) in, volgens zijn gevoelens te handelen. Vanaf ca. 13 jaar.
Onderwerp
Slavernij
Titel
Marijn bij de Lorredraaiers : een gevaarlijke liefde in de slaventijd / Miep Diekmann ; tek. Dick de Wilde
Auteur
Miep Diekmann
Illustrator
Dick De Wilde
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Leopold, 2000 | Andere uitgaves
332 p. : ill.
ISBN
90-258-3381-0

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Marijn (15) verliest bij een orkaan op Curaçao beide ouders. Zijn oudste zus en haar man krijgen de zorg over zijn jongste zus en Knikkertje, hun slavin. Marijn gaat in de leer als chirurgijn en besluit aan te monsteren bij een slavenhaler. Via de belevenissen van Marijn krijgt de lezer een goed beeld van hoe schrijnend de slavenhandel was en welke rol de Hollanders hierin vervulden. Het feit dat hij verliefd wordt op hun eigen slavin en dat hij zich realiseert dat een huwelijk met haar moeilijk, zo niet onmogelijk is, maakt de situatie des te schrijnender. Boeiend geschreven historisch verhaal dat zich afspeelt rond 1681. Gruwelijke details worden niet geschuwd. De schrijfster heeft zich uitvoerig gedocumenteerd. Dat is regelmatig te lezen als ze haar informatie spuit door de monden van figuren die in het verhaal een rol spelen. Korte inleiding van de auteur en verklarende woordenlijst. De illustraties passen bij deze historische roman, maar ogen gedateerd, evenals de kleine letter. …Lees verder

Over Miep Diekmann

CC BY-SA 3.0 nl - Foto van/door Suyk, Koen / Anefo

Maria Hendrika Jozina (Miep) Diekmann (Assen, 26 januari 1925 – Scheveningen (Den Haag), 9 juli 2017) was een Nederlandse schrijfster van voornamelijk jeugdliteratuur en journaliste.

Levensloop

Diekmann werd geboren in Assen en bracht vier jaar van haar jeugd (van 1934 tot 1938) op Curaçao door, waar haar vader commandant van de militaire politie was. Na haar eindexamen gymnasium was ze na de bevrijding werkzaam in de journalistiek, bij onder meer Het Binnenhof. Vanaf 1948 was ze vooral recensent van speelfilms voor de GPD-bladen en van jeugdliteratuur voor de Haagsche Courant en het Haarlems Dagblad.

Diekmanns vroege oeuvre bestaat uit meisjesboeken met niet al te grote diepgang, met titels als De boot vertrekt zonder Claartje en Annejet helpt een handje. Vanaf ongeveer 1960 schreef ze boeken die "lastige" onderwerpen zoals seksualiteit, discriminatie en politiek niet uit de weg gingen. In latere ja…Lees verder op Wikipedia