Boek
Nederlands

Happy

Mies Van Hout (auteur)
+1
Happy
×
Happy Happy
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Per dubbele bladzijde zie je een vis die een bepaalde emotie verbeeldt. De vissen zijn in felle kleuren afgebeeld op een donkere achtergrond. Op de tegenoverliggende bladzijde staat telkens de uitgebeelde emotie beschreven in één woord.
Onderwerp
Gevoelens, Vissen
Titel
Happy
Auteur
Mies Van Hout
Taal
Nederlands
Oorspr. titel
Vrolijk
Uitgever
Rotterdam: Lemniscaat, 2017 | Andere uitgaves
[44] p. : ill.
ISBN
9781788070003 (hardback)
Plaatsingssuggestie
Gevoelens - Gedrag (ZIZO)

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 100 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Mies Van Hout is geen onbekende in de illustratorenwereld. Prentenboeken van haar hand zijn onder andere Bang Mannetje, Schatje en Scheetje en De kindereter. Daarnaast illustreerde ze ook tal van lied- en versjesboeken waaronder Daar buiten loopt een schaap en Op een grote paddenstoel. Van Houts illustraties zijn steeds erg toegankelijk en verteerbaar. Ze zijn sfeervol en humoristisch, maar bieden weinig vernieuwing. Met Vrolijk gooit Van Hout het na twintig jaar illustreren over een andere boeg en vertrekt vanuit haar eigen expressie. Ze toont aan dat haar talent verder gaat dan prenten bij een verhaal of een lied. 
Het prentenboek bestaat uit twintig tekeningen van vissen die elk een verschillend gevoel uitdrukken. De naam van dat gevoel staat telkens op de pagina ernaast, in getekende letters. De vis, het gevoel en het woord vormen één geheel door de kleuren en de vormgeving. De letters staan op een felgekleurde achtergrond, waarvan de…Lees verder
Twintig kleurige prenten van vissen brengen in een bijna tekstloos prentenboek gemoedstoestanden in beeld, zoals benieuwd, zenuwachtig, dapper, verlegen, verwonderd, bedroefd, kwaad, trots, jaloers en verliefd. Op de zwarte pagina is een vis te zien met op de tegenover liggende bladzij het begrip in een bij de vis passende ondergrondkleur en kleurige, handgeschreven letters. Zo heeft bang een dreigend rode ondergrond met doorkraste letters, en zwemt de vis weg; bij zenuwachtig zijn vis en letters bibberig, bij bedroefd lijken tranen de letters uit te vegen. Knap getroffen emoties met summiere middelen: simpele vorm en textuur van de vis, plaatsing van de ogen, stand van de bek, schrijfwijze van de letters. Van illustrator Mies van Hout verschenen eerder onder andere 'Bang mannetje' en 'Schatje en Scheetje'. Ingenaaid oblong prentenboek, gele schutbladen, dof zwarte omslag met glimmende, kleurige titel en vis. Expressief prentenboek; fijn om met peuters de soms subtiel verschillende em…Lees verder

Vrolijk

Dit boekje gaat over gevoelens en kleuren. Er staat op elke bladzijde een woord, bijvoorbeeld: vrolijk, benieuwd, zenuwachtig, dapper, verlegen,verwonderd ... Die gevoelens worden geïllustreerd door de tekening van een vis. Bij 'verward' bv. staat er een vis vol met krabbels op een zwarte achtergrond, het woord staat op de tegenoverliggende bladzijde op een rode fond met donkere krabbels.
Het boek is bruikbaar om over gevoelens te spreken en ook over de associatie van een kleur met een gevoel, ook in de lagere school. Het is bewonderenswaardig hoe de illustrator zoveel gevoel kan leggen in - uitgerekend - vissen! Een mooie uitgave.