Lonsonier, een Franse wijnbouwer uit de Jura emigreert in 1873 naar Amerika, komt in Chili terecht en weet daar een bloeiend bedrijf op te bouwen, zijn zoon vecht in de Eerste Wereldoorlog, zijn kleindochter is vrijwilligster in de Tweede Wereldoorlog.
Titel
Erfgoed
Auteur
Miguel Bonnefoy
Vertaler
Liesbeth van Nes
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Héritage
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2021
206 p.
ISBN
9789403136615 (hardback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:
Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Aanstekelijke roman van nieuwe Franse ster Miguel Bonnefoy

Miguel Bonnefoy (1986) is hot én hij kan schrijven. In de Franse pers is de geboren Fransman (met Chileense vader en Venezolaanse moeder) al een 'wonderkind' genoemd en zijn derde boek Héritage niet minder dan een 'uitdaging aan het cartesianisme'. Erfgoed is de Nederlandse titel van de nu wereldwijde vertaalde roman. Het valt inderdaad niet mee om deze dans van woorden, die de wetten van de logica tart, samen te vatten.

Een verarmde Franse wijnboer emigreert in het laatste kwart van de 19de eeuw naar Chili, een wijnstok in zijn bagage. In hoofdstukken die elk gaan over een ander persoon in deze familiegeschiedenis zet Bonnefoy de stamboom op. Niet zonder een flinke dosis kolderiek magisch realisme. Met een handige truc haakt hij de verhalen in elkaar zodat hij flinke sprongen in de tijd kan maken. Uiteindelijk mindert de sprookjessneltrein vaart waardoor de gruwelijkheden van de militaire dictatuur die vanaf 1973 heerst des te harder aankomen. De achterkleinzo…Lees verder

De lotgevallen van vier generaties Lonsonier. Een Franse wijnbouwer uit de Jura, wiens wijngaard is verwoest door de druifluis, besluit in 1873 zijn heil in Amerika te gaan zoeken. Hij belandt in Chili en is daar succesvol als wijnbouwer. Als zijn zoon Lazare van de Eerste Wereldoorlog hoort, meldt hij zich als vrijwilliger in het Franse leger. Teruggekeerd in Chili trouwt hij met Thérèse, de dochter van een Franse musicus uit Sète, die in Chili een muziekschool is begonnen. Hun dochter Margot, vliegenierster, meldt zich op haar beurt als vrijwilliger in de Tweede Wereldoorlog. Na haar terugkeer in Chili raakt ze zwanger van een zoon, Ilario Da. Deze heeft communistische sympathieën en wordt in 1973 door de Junta gevangengenomen en gefolterd. Als hij wordt vrijgelaten, keert hij terug naar Frankrijk. Magische en bovennatuurlijke elementen geven de roman een Zuid-Amerikaanse ‘twist’. Een volière en een badkuip spelen een bijzondere rol. Een fascinerend verhaal. Derde roman van de auteu…Lees verder

Over Miguel Bonnefoy

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Romanceor

Miguel Bonnefoy (Parijs, 22 december 1986) is een Franstalig schrijver van Chileens-Venezolaanse afkomst.

Biografie

De moeder van Miguel Bonnefoy is een Venezolaanse diplomaat die ten tijde van de geboorte van Miguel als cultureel attaché verbonden was aan de Venezolaanse ambassade in Parijs. Zijn vader is een Chileense romanschrijver en activist die werd gemarteld tijdens het regime van Augusto Pinochet en politiek asiel aanvroeg in Frankrijk.

Miguel Bonnefoy groeide op in Caracas en Lissabon waar hij Franstalige middelbare scholen bezocht. Hij keerde terug naar Frankrijk om literatuurwetenschap te studeren aan de Sorbonne.

Hij spreekt twee talen, Frans en zijn moedertaal Spaans. Naast auteur was hij als leraar Frans verbonden aan de Alliance Française in Caracas. In 2018-2019 verbleef hij enige tijd in Villa Medici in Rome.

Schrijverschap

In 2009 won Bonnefoy met het…Lees verder op Wikipedia