Boek
Nederlands

De heldendaden van Don Quichot

Miguel De Cervantes Saavedra (auteur), Sieb Posthuma (illustrator), James Reeves (bewerker)
De dwaze fantasierijke dolende ridder Don Quichote en zijn trouwe schildknaap Sancho Panza beleven allerlei avonturen die steeds een voor hen minder goede afloop hebben. Vanaf ca. 11 jaar.
Leesniveau
AVI 9
Titel
De heldendaden van Don Quichot / Miguel de Cervantes ; verteld door James Reeves ; met tek. van Sieb Posthuma
Auteur
Miguel De Cervantes Saavedra
Illustrator
Sieb Posthuma
Bewerker
James Reeves
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Exploits of Don Quixote
Uitgever
Amsterdam: Ploegsma, 2001 | Andere uitgaves
230 p. : ill.
ISBN
90-216-1673-4

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

In 1959 verscheen van James Reeves een bewerkte versie van die avonturen van Don Quichote "die de jeugd het meest aanspreken": van de zowat 900 dichtbedrukte pagina's bleven daarin een goede 200 bladzijden met heldere bladspiegel over. In 1978 voor het eerst vertaald door A.F. van Melle en W.J. van Melle-Meijer en nu opnieuw uitgegeven. De bewerking omvat 21 hoofdstukken van een 10-tal pagina's met telkens een ander avontuur. Voor de bewerker maakt Cervantes' boek "een groot idee zichtbaar: het idee dat het leven meer te bieden heeft dan de alledaagse sleur; dat ware grootheid alleen gevonden wordt waar mensen hun leven in dienst stellen van een ideaal. [...] Ter wille van de eer het onmogelijke proberen, de grootheid van de mens bewijzen door alles op het spel te zetten zonder hoop op beloning, gevaar en ontbering verduren omdat dat op zichzelf een eervolle zaak is: dat is het ideaal van Don Quichot en zonder dat zou de wereld er heel wat ellendiger uitzien." Wat Don Quichot uithaalt…Lees verder
Moderne navertelling van het klassieke verhaal van Don Quichot en Sancho Panza. Het is een vlot geschreven, geestig avonturenverhaal over de bekende Spaanse edelman die, nadat hij zijn leven lang met zijn neus in de boeken heeft gezeten, plotseling besluit dat hij zelf ook avonturen als ridder mee wil maken. Daarna stort hij zich met zijn ros Rosinante en bediende Sancho Panza in allerlei krankzinnige en lachwekkende situaties. Het verhaal wordt in een prachtige stijl verteld. In deze druk zijn enkele moderniseringen in de taal aangebracht; het boek is tevens voorzien van nieuwe komische zwartwitillustraties die vaak een hele of dubbele bladzijde beslaan. Kinderen die het zelf willen lezen, moeten wel over enige leeservaring beschikken omdat de stijl niet eenvoudig is, maar het is ook een heerlijk boek om voor te lezen. Vanaf ca. 11 jaar.

Over Miguel De Cervantes Saavedra

Miguel de Cervantes Saavedra (Alcalá de Henares, 29 september 1547 – Madrid, 22 april 1616) is een van de belangrijkste roman- en toneelschrijvers uit de Spaanse literatuur. Hij schreef een twintigtal toneelwerken, maar is vooral bekend geworden door zijn boek Don Quichot van La Mancha (El ingenioso hidalgo Don Quixote de la Mancha).

Biografie

Cervantes werd geboren in Alcalá de Henares, een universiteitsstad dicht bij Madrid.

Er bestaat geen officiële geboorteakte; de vermoedelijke geboortedatum 29 september is gebaseerd op zijn voornaam, die zou overeenkomen met de katholieke feestdag van Sint-Michiel. Zijn doopcertificaat is gedateerd op 9 oktober 1547. Hij was de vierde van de zeven kinderen van Rodrigo de Cervantes en Leonor de Cortinas.

De familie woonde nabij de kerk in een bescheiden huisje op het adres 2 Calle de la Imagen. Vader Rodrigo kon geen arts worden wegens zijn doofheid, en aanvaardd…Lees verder op Wikipedia

Suggesties