Boek
Nederlands

De Jeruzalem boekrol

Mike Evans (auteur), Robert Wise (auteur)
De vondst bij de Dode Zee van een oude boekrol met de eigendomsakte van Jeruzalem brengt veel politieke en religieuze onrust teweeg in joodse en Arabische kring.
Onderwerp
Dode Zeerollen
Titel
De Jeruzalem boekrol
Auteur
Mike Evans Robert Wise
Taal
Nederlands
Oorspr. titel
The Jerusalem Scroll
Uitgever
Kampen: Kok, 2000
333 p.
ISBN
90-435-0164-6

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 2 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Musa Salah, een Palestijn die archeoloog van opleiding is, vindt in een grot bij de Dode Zee een boekenrol en een muntstuk. Het document is opgesteld in verschillende oude talen. Musa vermoedt dat hij de erfenis van Melchisedek aan de zoon van Abraham in handen heeft. De boekenrol zou de eigendomsakte van de stad Jeruzalem bevatten. Een eerste analyse leidt tot de conclusie dat de Palestijnen de rechtmatige bezitters van Jeruzalem zijn. Het spreekt vanzelf dat dat document van grote politieke betekenis is. Omdat Musa niet alle talen machtig is, zal hij een beroep doen op zijn joodse vrienden, de Rosenbergs, en de rooms-katholieke priester Michael Kelly. Zij komen samen in het klooster van Kelly om hun onderzoek verder te zetten. Maar zowel Leah Rosenberg, Michael Kelly als Musa Salah benaderen het onderzoek vanuit hun eigen etnische wortels en met eigen verborgen agenda's. Vanwege het feit dat Musa's vader enige ruchtbaarheid aan de vondst geeft, wordt de boekenrol een politiek thema …Lees verder
Een Palestijnse archeoloog vindt een gouden boekrol: de legendarische 'erfenis van Melchisedek' ofwel de eigendomsakte van Jeruzalem die de vraag kan beantwoorden of Jeruzalem is gegeven aan het joodse dan wel het Arabische volk. Samen met een joodse vrouw en een R.K.-priester begint hij het te ontcijferen. Geruchten over de vondst leiden tot politieke en religieuze spanningen met aanslagen over en weer. En er is een grote dreiging van een nog onbekende terreurorganisatie die over atoomwapens beschikt en over zoveel kapitaal dat men bijvoorbeeld de economie van de VS kan ontwrichten. Ook geheime diensten en de Russische maffia spelen een rol. Al deze lijnen komen echter niet in een climax samen: de drie vertalers merken dat zij eigenbelang en vooroordelen opzij moeten zetten om dit werk te kunnen doen en dat de (inhoud van de) rol hen verandert. Zo zelfs, dat zij allen op zoek gaan naar God en een boodschap van vrede aan de wereld willen verkondigen. Ondanks alle ingrediënten en de ke…Lees verder

Over Mike Evans

Michael Jonas Evans (Salisbury, North Carolina, 3 november 1949 – Twentynine Palms, Californië, 14 december 2006) was een Amerikaans acteur en schrijver, vooral bekend door zijn rol als Lionel Jefferson in All in the Family en The Jeffersons.

Hij behaalde in 1986 zijn makelaarspapieren en bleef dat tot zijn dood.

Hij stierf aan keelkanker in het huis van zijn moeder. Evans werd 57 jaar oud.

Carrière

Evans vergaarde grote bekendheid in de jaren 70 en 80 met voornoemde series. In 1974 bedacht hij mede de serie Good Times, die tot 1979 zou doorlopen. Zijn betrokkenheid bij deze serie zorgde ervoor dat hij de Jeffersons tijdelijk moest verlaten. Hij werd toen vervangen door Damon Evans.

Filmografie

  • Walker, Texas Ranger televisieserie - Ray (Afl., Faith, 2000)
  • The Jeffersons televisieserie - Lionel Jefferson (1…Lees verder op Wikipedia