Komedie waarin de zoon van een homostel gaat trouwen met de dochter van een conservatieve senator waardoor de confrontatie met de schoonouders niet langer kan uitblijven
Titel
The birdcage
Regisseur
Mike Nichols
Scenarist
Elaine May
Componist
Jonathan Tunick
Acteur
Robin Williams 1951-2014 Gene Hackman Nathan Lane Dianne Wiest
Taal
Engels
Uitgever
Metro Goldwyn Mayer, 2006 | Andere uitgaves
1 dvd-video
Oorspr. opname
1996
Speelduur
ca. 119 min.
Aantekening
Taalkeuze: Engels, Duits, Spaans, Frans, Italiaans Ondertiteling: Nederlands, Engels, Duits, Frans, Spaans, Portugees, Zweeds, Noors, Fins, Pools
EAN
8712626029250

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 7 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Deze Amerikaanse komedie uit 1996 is een herverfilming van het succesvolle Franse toneelstuk La cage aux folles. In de hoofdrollen zien we bekende namen: Robin Williams, Gene Hackman, Dianne Wiest en Nathan Lane. Armand en Albert zijn een gelukkig homostel. De een is de bedrijfsleider van een succesvolle nachtclub in Miami, de ander een travestie-artiest. Wanneer de zoon van Albert aankondigt te gaan trouwen met de dochter van een aartsconservatieve senator, wil hij niet dat zijn aanstaande schoonouders weten dat hij door een homostel is opgevoed, wat tot veel verwarring en verkleedpartijen leidt. Gerdin Linthorst (Volkskrant) noemt The birdcage '(...) Een genoeglijke komedie (...)'. Hans Kroon (Trouw): '(...) The birdcage ontleent zijn charme voor een groot gedeelte aan het schitterende komische spel van de acteurs. (...)' In de VS was deze film een onverwacht groot succes. Als extra alleen een tekstboekje met een blik achter de schermen.

Over Mike Nichols

Mike Nichols, oorspronkelijk Michael Igor Peschkowsky, (Berlijn, 6 november 1931 – New York, 19 november 2014) was een Amerikaans filmregisseur. Hij is vooral bekend van zijn films Who's Afraid of Virginia Woolf? uit 1966 en The Graduate uit 1967. Voor de laatste won hij een Oscar.

Geboren in een Joodse familie (zijn vader was van Russisch-Joodse komaf, zijn moeder van Duits-Joodse en in de verte verwant aan Albert Einstein). Zijn moeders ouders waren de anarchist Gustav Landauer en de schrijfster Hedwig Lachmann. Hij werd in 1939 vanwege het toenemende antisemitisme in nazi-Duitsland Mike met zijn jongere broertje naar de Verenigde Staten gestuurd. Zijn vader was daar al korte tijd daarvoor aangekomen en zijn moeder volgde het jaar daarop. Vader liet aldaar de achternaam Peschkowsky veranderen in Nichols.

Mike Nichols overleed eind 2014 op 83-jarige leeftijd aan een hartaanval.

Filmografie

Suggesties