Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

De ondraaglijke lichtheid van het bestaan

Milan Kundera (auteur), Jana Beranová (vertaler)
+1
De ondraaglijke lichtheid van het bestaan
×
De ondraaglijke lichtheid van het bestaan De ondraaglijke lichtheid van het bestaan

De ondraaglijke lichtheid van het bestaan

In de levens van vier mensen die via verschillende relaties verbonden zijn, blijken tegengestelde gevoelens en gedachten verwisselbaar, afhankelijk van ieders levensperspectief.
Onderwerp
Liefde, Praagse Lente
Titel
De ondraaglijke lichtheid van het bestaan
Auteur
Milan Kundera 1929-2023
Vertaler
Jana Beranová
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Tsjechisch
Oorspr. titel
Nesnesitelná lehkost bytí
Editie
52
Uitgever
Amsterdam: Ambo|Anthos, 2016 | Andere uitgaven
357 p.
ISBN
9789026327612 (hardback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:
Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Ideeënroman aan de hand van de levens van twee stellen, Tomas & Tereza en Franz & Sabina, waarbij Sabina, een onafhankelijke schilderes die Tsjechoslowakije na 1968 verliet en in Genève woont, een verbindende rol tussen de koppels speelt door haar verhouding met Tomas. Ook deze chirurg en rokkenjager vlucht, met Tereza, uit Tsjechoslowakije naar Zwitserland. Beiden zullen echter terugkeren. Franz is een Zwitserse linkse intellectueel die aanvankelijk een ideale maîtresse vindt in Sabina. De schrijver laat zien hoe op beslissende momenten in hun diverse levens lichtheid en zwaarte verwisselbaar zijn, liefde en haat, trouw en verraad, schoonheid en lelijkheid, kunst en kitsch, het komische en tragische, afhankelijk van ieders levensperspectief. Contrapuntsgewijs weeft Kundera hun diverse levens door elkaar, becommentarieert ze en veralgemeent ze met filosofische aforismen. De vooraanstaand Tsjechisch schrijver (1929) woont sinds 1974 in Frankrijk. Kleine druk.

Over Milan Kundera

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Elisa Cabot

Milan Kundera (Brno, 1 april 1929 – Parijs, 11 juli 2023) was een Tsjechisch schrijver die in 1975 verhuisde naar Frankrijk. Hij was daar tevens docent vergelijkende literatuurwetenschap aan de Universiteit van Rennes.

Werk

In zijn werk was Kundera humoristisch, cynisch met een wat melancholische ondertoon. Hij schreef veel over de situatie in zijn geboorteland sinds het communisme. Hij verbond daarbij de persoonlijke geschiedenissen met filosofische thema's, zonder te beleren. Hoewel hij uitdrukking gaf aan een Tsjechische traditie van emotionele verdieping schreef hij sinds 1989 in het Frans. Zijn eerste roman 'De Grap' toont zijn cynische humor. De roman 'Onsterfelijkheid' is er een waarbij zowel de compositie als de inhoud kenmerkend is voor al zijn werk. Het wisselende standpunt van de personagebeschrijvingen verdiept de lezer in de psyche van de individuen én laat een beschouwing op afstand toe. Deze beschouwing wordt dan tusse…Lees verder op Wikipedia