Boek
Nederlands

Oei! een vlek

Milja Praagman (auteur)
+1
Oei! een vlek
×
Oei! een vlek Oei! een vlek
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Mama Aap heeft drie nieuwe truien gekocht. Maar als Kleine Aap en papa van de bessen snoepen, zitten de truien vol vlekken. Ze proberen van alles om de vlekken te verwijderen, maar het wordt alleen maar erger… Prentenboek met vrolijke, bontgekleurde illustraties. Vanaf ca. 4 jaar.
Onderwerp
Vuil zijn
Titel
Oei! een vlek
Auteur
Milja Praagman
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Leopold, 2015
[24] p. : ill.
ISBN
9789025868055 (hardback)
Plaatsingssuggestie
Kleding (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Mama Aap heeft drie nieuwe, prachtig witte truien gekocht: voor papa, voor haarzelf en één voor Kleine Aap. Mama gaat rozebessenjam maken en Kleine Aap en zijn papa kunnen niet van de bessen afblijven. Hun trui heeft al snel een roze vlek. Ze proberen op allerlei manieren om de vlek te verwijderen, met slechts als gevolg dat er steeds meer vlekken op de trui komen... Goed gestructureerd verhaal met een duidelijke spanningsopbouw, waarbij vooral de herhaling - waarbij de truien steeds meer vlekken krijgen - bij jonge kinderen in de smaak zal vallen. Het slot is enigszins voorspelbaar. Het verhaal nodigt uit tot interactief voorlezen. De steeds over twee pagina’s gespreide illustraties in een gemengde techniek laten veel dynamiek zien. Er wordt erg mooi met de kleuren gespeeld (het roze als de kleur van liefde). De illustraties hebben ook steeds enkele details die uitnodigen om het verhaal al voorlezende uit te breiden. De schutbladen zijn opvallend (fluorescerend) roze. 'Nog 100 nachtj…Lees verder

Oei! een vlek

Mama Aap heeft drie nieuwe, witte truien gekocht: één voor kleine Aap, één voor papa Aap en één voor zichzelf. Ze trekken vlug de truien aan en mama Aap gaat rozebessenjam maken. Ondertussen smullen kleine Aap en papa Aap van een kom bessen. Tot plots kleine Aap een vlek heeft op zijn witte trui! Ze besluiten de vlek te verwijderen voordat mama Aap het merkt. Ze slingeren door het oerwoud, rollen door het gras en proberen in de rivier de vlek uit te wassen. Op weg naar huis verzamelen ze nog wat extra bessen voor mama Aap. Bij hun thuiskomst is mama Aap blij hen terug te zien. Ze was ongerust en ze geeft papa Aap en Kleine Aap vlug een knuffel, met als resultaat ... oei! een vlek op mama's trui! Wel in de vorm van een roze hartje.

Het verhaal is maar mager en mist wat pit. De lenige apenfiguurtjes zwieren door de bomen (en de bladzijden), hangen omgekeerd met hun staart aan de takken, buitelen door het gras,... Toch dragen ze mensentruien en wonen ze in een mensenhuis. A…Lees verder

Over Milja Praagman

Milja Praagman (Amsterdam, 3 april 1971) is een Nederlandse illustrator en schrijver van prentenboeken. In 2017 won ze een Zilveren Penseel voor haar prentenboek Omdat ik je zo graag zie. Ze is ook de maker van het Prentenboek van de Kinderboekenweek 2018, met als thema 'Vriendschap'.

Praagman studeerde af als grafisch ontwerper aan de Academie voor Beeldende Kunsten Sint-Joost te Breda. Met een startstipendium ging ze aan de slag als zelfstandig ontwerper en illustrator. Ze werkte in het begin veel voor kranten en tijdschriften zoals Okki, Bobo, Hello you en ze maakte animaties voor Sesamstraat. Nadien begon ze prentenboeken te illustreren. In 2005 debuteerde ze met Meneer Po.

Prijzen

  • 2011 - Leespluim voor Nog 100 nachtjes slapen
  • 2013 - Prentenboek van het jaar - Nog 100 nachtjes slapen
  • 2016 - Prentenboek Top Tien - Vergeet mij nietje
  • 2017 - Zilveren Pensee…Lees verder op Wikipedia