Boek
Nederlands

Zien met je ogen dicht

Milja Praagman (auteur), Leopold Van de Ven (illustrator)
+1
Zien met je ogen dicht
×
Zien met je ogen dicht Zien met je ogen dicht
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Papa loopt met zijn dochter (ik-figuur) op straat en maakt haar duidelijk dat er meer is dan je denkt. Sommige dingen kun je niet zien, maar soms wel met je ogen dicht. Prentenboek met kunstzinnige illustraties en poëtische tekst. Vanaf ca. 4 jaar.
Onderwerp
Rouwproces
Titel
Zien met je ogen dicht
Auteur
Milja Praagman
Illustrator
Leopold Van de Ven
Taal
Nederlands
Uitgever
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2017
[28] p. : ill.
ISBN
9789462912397 (hardback)
Plaatsingssuggestie
Dood (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 150 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Papa loopt met zijn dochter op straat en hij laat haar zien dat er meer is dan je denkt, bijvoorbeeld de mieren die onder een stoeptegel leven. Ze gaan naar oma die verdrietig is omdat opa er niet meer is. De garage van opa wordt afgebroken en zijn stoel is leeg. Met haar ogen dicht ziet het meisje opa toch. Papa en zijn dochter gaan weer verder, vallen in slaap op een grasveldje, waarna hun ijsjes zijn gesmolten; door hun ogen dicht te doen lijkt het alsof het ijs er nog is. Dit prentenboek is in ik-vorm geschreven en gaat over de relatie vader-dochter vanuit de optiek van het meisje. Het is een registratie van zomaar een dag zonder duidelijk verhaal. Volwassenen zullen de emoties herkennen van de vader en oma; voor jonge kinderen blijven sommige zaken te onbenoemd. Op de tekeningen over dubbele pagina's van beeldend kunstenaar Van de Ven staan de centrale figuren duidelijk tegen een schematische achtergrond die ruimte biedt voor fantasie. Alles is ‘plat’ getekend; er is gebruikgemaa…Lees verder

Zien met je ogen dicht

Een sfeervol prentenboek over gemis en leegte. Opa is gestorven, papa en zijn dochtertje gaan op bezoek bij oma. Alles spreekt daar nog van opa, zijn zetel met de kale stof is leeg. Gemis heerst in het huis en oma is verdrietig en stil. Maar papa zei al: Er is meer dan je denkt. Vader en dochter vinden troost in kleine dingen: een ijsje eten, liggen in het gras en naar de wolken kijken. Dit verstilde verhaal roept goed de leegte op als iemand doodgaat. Toch is opa niet helemaal weg want hij leeft voort in het hart van zijn geliefden. 'Ik zie hem nog zo zitten, zegt oma zacht. 'Ik hoef alleen maar mijn ogen dicht te doen'.'' Veel wordt gesuggereerd en weinig expliciet gezegd. Zoals in het begin van het verhaal: een kraan breekt de garage van opa af want hij heeft ze niet meer nodig ... Of wanneer papa een aardbei neemt voor onderweg: Hij slikt alsof hij al een hap heeft genomen.

Een prenternboek voor gevoelige zielen.  


Over Milja Praagman

Milja Praagman (Amsterdam, 3 april 1971) is een Nederlandse illustrator en schrijver van prentenboeken. In 2017 won ze een Zilveren Penseel voor haar prentenboek Omdat ik je zo graag zie. Ze is ook de maker van het Prentenboek van de Kinderboekenweek 2018, met als thema 'Vriendschap'.

Praagman studeerde af als grafisch ontwerper aan de Academie voor Beeldende Kunsten Sint-Joost te Breda. Met een startstipendium ging ze aan de slag als zelfstandig ontwerper en illustrator. Ze werkte in het begin veel voor kranten en tijdschriften zoals Okki, Bobo, Hello you en ze maakte animaties voor Sesamstraat. Nadien begon ze prentenboeken te illustreren. In 2005 debuteerde ze met Meneer Po.

Prijzen

  • 2011 - Leespluim voor Nog 100 nachtjes slapen
  • 2013 - Prentenboek van het jaar - Nog 100 nachtjes slapen
  • 2016 - Prentenboek Top Tien - Vergeet mij nietje
  • 2017 - Zilveren Pensee…Lees verder op Wikipedia