One flew over the cuckoo's nest

Milos Forman (regisseur), Ken Kesey (naar het werk van), Jack Nitzsche (componist)
Een man die krankzinnigheid simuleert tracht een dictatoriaal bestuurde psychiatrische inrichting van binnen uit te hervormen, en lijkt aanvankelijk succes te hebben
Onderwerp
Psychiatrie
Titel
One flew over the cuckoo's nest
Regisseur
Milos Forman 1932-2018
Naar het werk van
Ken Kesey
Componist
Jack Nitzsche 1937-2000
Acteur
Jack Nicholson Louise Fletcher William Redfield
Taal
Engels
Uitgever
Warner Home Video, [2014] | Andere uitgaves
1 dvd-video
Oorspr. opname
1975
Speelduur
ca. 128 min.
Aantekening
Taalkeuze: Engels, Frans, Italiaans Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans, Italiaans, Arabisch, Spaans, Portugees, Engels voor slechthorenden
EAN
7321931367004

Andere formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 100 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Amerikaanse klassieker uit 1975 van Milos Forman, met Jack Nicholson, Louise Fletcher, William Redfield. Om te ontsnappen aan dwangarbeid, laat McMurphy zich ontoerekeningsvatbaar verklaren en belandt in een psychiatrische inrichting. Hier valt hem de absurditeit van de verzorging onmiddellijk op en ontketent hij een opstand onder de patiënten. De speelfilmencyclopedie geeft 4 sterren :'Magistraal vertolkt door Nicholson, Fletcher en de personages die hen omringen.' Vijf Oscars.

Over Milos Forman

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door che
(Please credit as "Petr Novák, Wikipedia" in case you use this outside Wikimedia projects.)

Jan Tomáš (Miloš) Forman (Čáslav, 18 februari 1932 – Danbury, 13 april 2018) was een Amerikaans filmregisseur van Tsjecho-Slowaakse afkomst.

Leven

Forman werd geboren als zoon van de leraar Rudolf Forman en de hotelhoudster Anna Forman. Zijn ouders waren protestant. Zijn vader werd tijdens de Tweede Wereldoorlog gearresteerd wegens het verspreiden van verboden boeken, en Formans moeder wegens betrokkenheid bij zwarte handel. Beiden kwamen om in concentratiekampen en Forman werd door verwanten opgevoed. Begin jaren zestig ontdekte hij dat zijn biologische vader Otto Kohn was, de architect die zijn moeder vóór de oorlog bij de constructie van haar hotel had leren kennen. Anna Forman bekende haar buitenechtelijke relatie met hem later aan een celgenote in Auschwitz, die ze daarbij liet beloven dit zo mogelijk ooit aan Miloš mee te delen.

Nadat hij aan de Praagse filmacademie zijn studie had voltooid maakte hij een aantal komedies,…Lees verder op Wikipedia

Suggesties

Publicaties over dit werk in de bibliotheek