Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:
De groteske dood van een rijke oude dame veroorzaakt een kettingreactie van emoties in een vredig Engels dorp.
Titel
Het heksenmasker
Auteur
Minette Walters
Vertaler
Ineke Wieberdink
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The scold's bridle
Uitgever
Amsterdam: De Boekerij, 2008 | Andere uitgaves
331 p. ; ill.
ISBN
9789022550229 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 24 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De titel, Het heksenmasker, verwijst naar een metalen constructie waarmee in vroegere eeuwen heksen het zwijgen werd opgelegd. Een oudere, aristocratische dame wordt met dergelijk getuig op het hoofd en met doorgesneden polsen aangetroffen in haar bad. Haar huisarts gelooft niet in een zelfmoord. De dame bleek bij leven een feeks en werd niet bepaald geliefd door haar naaste familie. Bovendien is er een testament in het spel met bijbehorende toespraak van de overledene op video. Opzet en ingrediënten zijn bezwaarlijk nieuw te noemen, maar het verrassingselement is verzekerd en als origineel stijlelement wordt elk hoofdstuk begonnen met een onthullend fragment uit het dagboek van het slachtoffer. Goed voor een Gold Dagger Award. Meteen wordt ook duidelijk dat Minette Walters een van die weinige auteurs is die (in weerwil van een hoge productie van jaarlijks één boek), niet haar toevlucht hoeft te zoeken in de klassieke formule van centrale en steeds weerkerende personages. Ni…Lees verder
In een vredig Engels dorp wordt een rijke oude dame met doorgesneden polsen in haar bad gevonden. De moordenaar heeft haar een met onkruid versierd heksenmasker (werd in de middeleeuwen gebruikt om iemand letterlijk de mond te snoeren) opgezet. De groteske dood wordt onderzocht door twee filosofisch aangelegde politiemensen. Zij worden geconfronteerd met een verslaafde dochter, een verkrachte kleindochter, een vrouwelijke huisarts - tevens erfgename - en nog een reeks wonderlijke figuren. De schrijfster is geobsedeerd door de karakters van haar personages en beschrijft hun psyche, hun drijfveren en hun relatie indringend. Daardoor heeft het verhaal meer van een nogal trage, maar wel boeiende, psychologische roman dan van een traditioneel detectiveverhaal, wat het wel pretendeert te zijn. De vertaalster slaat zich er goed doorheen. Paperback met normale letter in compacte druk.

Over Minette Walters

Minette Walters, (Bishop's Stortford, 26 september 1949) is een Engelse misdaadschrijfster. Ze publiceerde in 1992 met The Ice House haar eerste thriller en daarop volgde ongeveer jaarlijks een nieuw boek. Hoewel ze niet met een vast hoofdpersonage werkt, blijft ze met ieder boek succes hebben.

Het ijshuis en De beeldhouwster werden reeds verfilmd door de BBC, alsook enkele van haar latere boeken.

Bibliografie

Externe link

  • Officiële website
Lees verder op Wikipedia