Boek
Nederlands

Ziekte van Kortjakje

Mira Feticu (auteur)
+1
Ziekte van Kortjakje
×
Ziekte van Kortjakje Ziekte van Kortjakje

Ziekte van Kortjakje

Genre:
Een jonge Roemeense vrouw voelt zich in Nederland vervreemd van haar echtgenoot. Zij wil een kind, maar hij heeft zijn interesse in haar verloren. Wanneer ze een oudere man ontmoet die haar belangstelling voor literatuur en filosofie deelt, begint ze een erotische verhouding met hem.
Titel
Ziekte van Kortjakje
Auteur
Mira Feticu
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Breda: De Geus, 2013
188 p.
ISBN
9789044523973 (paperback)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De meeste verhalen moet je lezen van begin tot einde. Ze kunnen goed zijn of slecht, maar werken in ieder geval altijd naar een finale toe. Dit verhaal is de tegenpool van zo’n structuur. Of je het een verhaal kan noemen is niet helemaal duidelijk: je kan het inhoudelijk lezen van begin tot einde of omgekeerd, dat maakt niet zoveel uit. Het eindpunt verschilt niet van het beginpunt, en wat ertussen komt is volkomen statisch. Liefhebbers van deze stijl zullen hiervan snoepen.
Je wordt helemaal ondergedompeld in het geschifte wereldje van het hoofdpersonage. Mira is een jonge Roemeense vrouw die samen met haar (eveneens Roemeense) echtgenoot in Amsterdam woont. Hij werkt aan de universiteit, zij heeft een baantje gevonden in de bibliotheek. Hun relatie is volkomen stuk, in die mate dat Mira het enkel kan bestempelen als haat. ‘Ik meet de haat tussen ons,’ zo zegt ze. ‘Van hem naar mij en van mij naar hem, er past zo veel haat in nog geen meter.’ Mira wil een kind om haar leven zin …Lees verder
Na haar goed ontvangen debuut 'Lief Kind Van Mij' is dit de tweede roman van een van oorsprong Roemeense schrijfster (1973). Hoofdpersoon Mira gaat bijzonder eenzaam door het leven in Nederland. Ze is weliswaar getrouwd, maar haar eveneens Roemeense echtgenoot burgert moeiteloos in, terwijl Mira heimwee heeft en de taal maar niet onder de knie krijgt. Bovendien worstelt ze nog steeds met haar angst voor communisten, waardoor ze niet snel iemand vertrouwt. Gaandeweg het boek worden de huwelijksproblemen steeds groter. Mira zoekt troost in masturbatie en bij een oudere man, maar eigenlijk wil ze een kind en haar man niet en zeker niet met Mira als moeder. Kortom, echt vrolijk wil het niet worden. Het meest interessante aspect van deze roman zijn de Roemeense spoken uit het verleden. Verder maakt de zelfspot de thematiek wel enigszins dragelijk, maar het boek maakt geen verpletterende indruk. Normale druk.

Over Mira Feticu

CC BY 3.0 - Foto van/door HotNews Romania

Mira Feticu (Breaza, 10 december 1973) is een Roemeens-Nederlandse schrijfster.

Algemeen

Naast haar literaire werk is Feticu sinds 1994 actief als performer, interviewer, radiomaker en publicist. Vooral culturele en sociale onderwerpen in Roemenië en Nederland hebben daarbij haar aandacht. Van de Roemeense omroep maakte zij de overstap naar de Nederlandse media. Ze schrijft regelmatig voor De Groene Amsterdammer, Trouw, De Standaard en Den Haag Centraal, waar ze een vaste rubriek verzorgt. In het bibliotheekwezen is ze gedurende tien jaar als producent ook verantwoordelijk is voor Literatuur Late Night, een maandelijkse talkshow in Den Haag, gepresenteerd door Abdelkader Benali en Jeroen Vullings. Daarnaast verricht zij sinds het afronden van haar universitaire studie in Boekarest literair onderzoek voor de Roemeense Academie van Wetenschappen en maakt ze deel uit van het redactionele collectief van het Algemene Woordenboek van d…Lees verder op Wikipedia