Boek
Nederlands

Gevlogen

Mireille Geus (auteur), Annet Schaap (illustrator)
+1
Gevlogen
×
Gevlogen Gevlogen
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Reina moet weer naar zomerkamp. Dat vindt ze helemaal niet leuk, want daar wordt ze altijd gepest. Ook nu weer. Om indruk te maken vertelt ze dat ze kan vliegen. Vanaf ca. 7 jaar.
Leesniveau
AVI 7, AVI E5
Titel
Gevlogen
Auteur
Mireille Geus
Illustrator
Annet Schaap
Taal
Nederlands
Editie
[2]
Uitgever
Assen: Maretak, [2014] | Andere uitgaves
79 p. : ill.
ISBN
9789043702768 (hardback)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 35 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Gevlogen is een realistisch verhaal over kinderen op zomerkamp. Reina is erg klein voor haar leeftijd en op het zomerkamp van vorig jaar was ze het mikpunt van pesterijen. Daarom vertrekt ze nu met bange voorgevoelens. Gelukkig is Vikki, de aardige leidster van vorig jaar, opnieuw van de partij. Al van bij de start merkt Reina dat Olga en haar kleine zus, Roos, minachtend naar haar kijken. Om in de gunst van Olga te komen, beweert Reina dat ze kan vliegen. De stevige wind maakt dat Reina inderdaad even de lucht ingaat. De volgende dagen wil Roos bij haar grote zus blijven. Eerst krijgt ze toestemming van Vikki, maar de volgende dag moet ze naar haar eigen groep. Het kind is boos en loopt weg. Reina helpt Olga om haar zusje te vinden. Ze 'vliegt' boven de bomen en ontdekt zo het rode jasje van Roos. Olga en Reina worden vriendinnen.

Wat als een vrij realistisch verhaal begint, krijgt een onwaarschijnlijke afloop. Pientere kinderen zullen zich storen aan dat vliegen van Re…Lees verder
Een meisje van negen jaar, Reina, heeft het in een zomerkamp erg moeilijk, vooral door toedoen van twee zusjes. Ze voelt zich klein en dom en probeert indruk te maken door te vertellen dat ze kan vliegen. Als het kleinste zusje zoek raakt, doet Reina toch mee aan de zoekactie. Het verhaal balanceert tussen fantasie en werkelijkheid. Het wordt niet duidelijk of Reina nu echt kan vliegen of alleen in haar fantasie. Het thema, geaccepteerd worden in een groep, zal voor veel kinderen herkenbaar zijn. Het verhaal voorziet in de opzet van de serie 'Villa Alfabet', ontwikkeld naar de ideeën van Aidan Chambers: technisch en inhoudelijk afgestemd op jonge, vlotte lezers, met meer 'lagen' in het verhaal en met behulp van schematische 'villa-kamer'-vragen en een e-mail van de auteur reflecteren op taal, inhoud en emoties. Het boekje is geïllustreerd met eigentijdse, karikaturale zwart-wittekeningetjes. Vanaf ca. 7 jaar.

Over Mireille Geus

Mireille Geus (Amsterdam, 1964) is een Nederlandse schrijfster en schrijfcoach. Ze debuteerde in 2016 met de roman 'Een makkelijk kind' bij uitgeverij Nieuw Amsterdam. Haar ca. dertig jeugdboeken verschenen in tien verschillende landen en haar jeugdboek Big werden bekroond met de Gouden Griffel in 2006. In april 2019 verscheen haar tweede autobiografische roman 'Madame Jeanette' bij uitgeverij Nieuw Amsterdam.

Voordat Mireille kinderboeken schreef, schreef ze toneelstukken voor kinderen en teksten voor Sesamstraat en Kindernet. Ze schrijft boeken voor verschillende jeugdboek uitgeverijen zoals Uitgeverij Zwijsen, Maretak, Lemniscaat, Gottmer en Leopold. Haar eerste kinderboek was Virenzo en ik, gebaseerd op een verhaal dat haar zoon haar vertelde. Het werd bekroond met Vlag & Wimpel. Met Big, haar tweede boek, sleepte ze de Gouden Griffel 2006 in de wacht. Ook werd Big genomineerd voor de Deutsche Jugend Buchpreis 2008 en werd het verta…Lees verder op Wikipedia

Suggesties