Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Virenzo en ik

Mireille Geus (auteur)
+1
Virenzo en ik
×
Virenzo en ik Virenzo en ik

Virenzo en ik

Mireille Geus (auteur)
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Jan en zijn vriend hebben ruzie gehad als Virenzo verdrinkt bij het zeilen. Hij denkt dat het zijn schuld is. Vanaf ca. 11 jaar.
Onderwerp
Dood, Vriendschap, Zeilen
Titel
Virenzo en ik
Auteur
Mireille Geus
Taal
Nederlands
Uitgever
Rotterdam: Lemniscaat, 2003
114 p.
ISBN
90-5637-487-7

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 33 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Jan is 11 jaar en zit in groep 8. Zijn beste vriend Virenzo verdrinkt bij het zeilen. Er was ruzie en daarom denkt Jan, dat hij schuld heeft aan de noodlottige toedracht. De voorgeschiedenis van het ongeluk en de rouwverwerking worden prachtig beschreven. Aanvankelijk vanuit de perspectieven van elk der twee vrienden, aan het slot, onontkoombaar, alleen nog vanuit het perspectief van Jan. Dit perspectievenspel leidt hier en daar tot herhaling, maar levert in het algemeen een ontroerend verhaal op. Dit is mede te danken aan het verstaanbare maar geenszins kinderachtige taalgebruik. Vooral Jans probleem bij de rouwverwerking is aangrijpend verbeeld. Mooi is aangegeven hoe zowel Jans ouders als de moeder van Virenzo en de Juf hierin hun rol spelen. Jans rode pet vormt een eenvoudig maar fraai toegepast motief. Deze pet is ook goed te zien op de wat donker gekleurde omslagtekening. Vanaf ca. 11 jaar.

Over Mireille Geus

Mireille Geus (Amsterdam, 1964) is een Nederlandse schrijfster en schrijfcoach. Ze debuteerde in 2016 met de roman 'Een makkelijk kind' bij uitgeverij Nieuw Amsterdam. Haar jeugdboeken verschenen in tien landen en werden bekroond met oa de gouden griffel in 2006. In april 2019 verscheen haar tweede autobiografische roman 'Madame Jeanette' bij uitgeverij Nieuw Amsterdam.

Zij schreef toneelstukken voor kinderen en teksten voor Sesamstraat en Kindernet. Ze bewerkte samen met Wijnand Stomp het boek Padu van Miep Diekmann voor theater. Ze schrijft boeken voor Uitgeverij Zwijsen, Maretak, Lemniscaat, Gottmer,Leopold en Nieuw Amsterdam. Haar tweede boek was Virenzo en ik, gebaseerd op een verhaal dat haar zoon haar eens vertelde. Het werd bekroond met Vlag & Wimpel. Met Big, haar vierde boek, sleepte ze de Gouden Griffel 2006 in de wacht. Ook werd Big genomineerd voor de Deutsche Jugend Buchpreis 2008 en werd het vertaald in diverse talen, zoa…Lees verder op Wikipedia