Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Een pittig klasje

Mirjam Oldenhave (auteur), Rick De Haas (illustrator)
+1
Een pittig klasje
×
Een pittig klasje Een pittig klasje
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
In de klas van Tobias (ik-figuur) komt mees Kees lesgeven. Hij is nog stagiair. Tobias en zijn klasgenootjes moeten mees Kees leren hoe hij meester moet zijn. Voorlezen vanaf ca. 7 jaar, zelf lezen vanaf ca. 8 jaar.
Onderwerp
Schoolleven
Leesniveau
AVI 8, AVI M6, AVI E6
Titel
Een pittig klasje
Auteur
Mirjam Oldenhave
Illustrator
Rick De Haas
Taal
Nederlands
Editie
Drieëntwintigste, herziene druk
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Ploegsma, 2020 | Andere uitgaves
123 p. : ill.
ISBN
9789021680149 (hardback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 39 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Een pittig klasje, het eerste boek uit de reeks over meester Kees van Mirjam Oldenhave, is een luchtig, vlot verhaal met humor die jong en oud aanspreekt. Het boek sluit aan bij de belevingswereld van kinderen en beschrijft de avonturen in de klas. Meester Kees blijkt lesgeven op een heel andere manier te interpreteren dan de meeste leerkrachten. De gebruikelijke vakken komen aan bod, maar worden in een nieuw jasje gestoken. Zo vertelt meester Kees moppen als dictee, wordt er samengewerkt om oefeningen te maken, beeldt hij landen uit tijdens topografie en vormen de strips van Asterix de leerstof van geschiedenislessen. Zijn interpretatie om de behoeften van het kind centraal te stellen is natuurlijk wat verregaand, maar het stemt tot nadenken. Ook ouderen zullen sympathie voelen voor de onbezonnen, slungelige meester Kees.
Het boek begint met een korte voorstelling van de personages, wat erg handig is om een idee te krijgen van wat er gaat komen. Bovendien wordt je fantasi…Lees verder
In de klas (groep zes) van de ik-figuur Tobias komt Mees Kees in plaats van juf die een baby krijgt. Mees Kees moet nog leren hoe je een meester moet zijn en de kinderen helpen hem hierbij: een moppen-dictee maken, de sommen verdelen over de klas (iedereen maakt een rijtje – samen hebben ze alles), Spiderman kijken als het over spinnen en natuuronderwijs gaat. Het is iedere dag lachen bij en met Mees Kees en samen hebben ze een boel plezier en zijn ze zeer gemotiveerd om te leren! De tekst is verdeeld over korte hoofdstukjes die ook apart te lezen zijn. Eigentijdse woorden, herkenbare termen en taalgrapjes schetsen in 'een paar zinnen' hoofdpersonen en belevenissen. Ieder hoofdstuk heeft een eigen, kleurige prent die, net als de tekst, veel humor bevat. Mooie, stevig gebonden uitgave, gedrukt op glad papier, met inhoudsopgave en een introductie van alle leerlingen, Mees Kees en Dreus. Mees Kees: wie wil niet zo'n meester, waarover gelukkig nog veel meer avonturen zijn verschenen. Voor…Lees verder

Over Mirjam Oldenhave

Mirjam Oldenhave (Hengelo (OV), 20 augustus 1960) is een Nederlandse schrijfster van kinder- en jeugdboeken en vanaf 2017 schrijft zij ook voor volwassenen.

Loopbaan

Na haar schooltijd in Nijmegen, waar ze een opleiding tot dramatherapeut volgde, gaf ze tien jaar lang toneellessen op een school voor zeer moeilijk opvoedbare kinderen. Ook speelde ze in het toneelgezelschap Magnolia, dat door het land trok en voorstellingen gaf aan volwassenen. Daarna verhuisde ze naar Amsterdam waar ze een cursus Schrijven voor Kinderen bij Scriptplus volgde. Na vier jaar kwam haar eerste boek uit: Mama!.

Samen met haar vriend is ze pleegouder voor kinderen bij wie het thuis mis is gegaan. Alle kinderen die bij Oldenhave wonen of gewoond hebben, komen wel ergens terug in een van haar boeken.

Oldenhave kreeg een Vlag en Wimpel van de Griffeljury voor Donna Lisa, Mees Kees – De sponsorloop en Mees Kees gaat verhu…Lees verder op Wikipedia

Suggesties