Boek
Nederlands

Hoe mooi alles : Leo en Tineke Vroman, een liefde in oorlogstijd

Hoe mooi alles : Leo en Tineke Vroman, een liefde in oorlogstijd

Het verhaal van de eerste jaren van de liefdesrelatie van de Nederlandse dichter Leo Vroman (1915-2014) en zijn latere vrouw Tineke (1921- ).
Titel
Hoe mooi alles : Leo en Tineke Vroman, een liefde in oorlogstijd
Auteur
Mirjam Van Hengel
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Rainbow, 2017 | Andere uitgaves
Verschijningsdatum
13-12-2017
ISBN
9789041712714 (paperback)
Plaatsingssuggestie
Nederlands 855.6 (SISO) Schrijvers ; Schrijvers (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 28 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Aan het einde van het leven van de dichter en bioloog Leo Vroman (1915-2014) kreeg redactrice Mirjam van Hengel (Querido) het mandaat om een boek te schrijven over diens leven met zijn vrouw Tineke. De innige liefde tussen Leo en Tineke, die een jarenlange fysieke scheiding omwille van de oorlog overleefde, werd geuit via brieven. Nu wordt voor het eerst inzage verleend in hun privécorrespondentie. De documenten, die in het Letterkundig Museum van Den Haag bewaard werden, vormen samen met dagboeken en gesprekken met het echtpaar de basis voor het boek. Ook put Van Hengel uitgebreid uit het literaire werk van Vroman.
Hoe mooi alles is echter geen biografie in de strikte zin van het woord. Mirjam van Hengel vond in het leven van Leo en Tineke zoveel verbanden met haar eigen bestaan en achtergrond, dat ze niet aarzelde om die nu en dan in hun liefdesgeschiedenis te verweven. De lezer verneemt bovendien hoe sommige aspecten daarvan aan Van Hengel werden verteld – de Vrom…Lees verder
De in 2014 overleden wetenschapper en dichter Leo Vroman ontmoette in 1938 in het Utrechtse studentenleven Tineke Sanders. Ze raakten verliefd, maar in mei 1940 besloot de joodse student Vroman naar Nederlands-Indië te vluchten. Dan begint een enerverend leven in het leger en in Japanse kampen. Pas in 1947 ontmoetten ze elkaar weer, in New York. Daar schitterden ze als het verliefdste stel van de wereld. Mirjam van Hengel kreeg inzage in de brieven die de twee elkaar schreven, in dagboeken en andere documenten. Op reportageachtige wijze, inclusief gesprekken met de twee, beschrijft Van Hengel zo een tot de verbeelding sprekende liefdesgeschiedenis in een periode dat de wereld in brand stond. Het boek eindigt op een hotel naast het Donald Trumpgebouw, waar Leo ooit zijn geliefde de haven van New York zag binnenvaren.