Boek
Nederlands

De clown zei nee

Mischa Damjan (auteur), Torben Kuhlmann (illustrator), Miep Diekmann (vertaler)
Een clown en vijf circusdieren weigeren nog langer hun oude circusrollen te spelen. Ze trekken erop uit om samen een nieuw circus te beginnen. Sfeervol prentenboek met grote, levendige illustraties in kleur. Vanaf ca. 5 jaar.
Onderwerp
Circussen, Clowns
Titel
De clown zei nee
Auteur
Mischa Damjan
Illustrator
Torben Kuhlmann 1982-
Vertaler
Miep Diekmann
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Der Clown sagte Nein
Uitgever
Rijswijk: De Vier Windstreken, 2021 | Andere uitgaven
[32] p. : ill.
ISBN
9789051168792 (hardback)
Plaatsingssuggestie
Circus (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Op een dag weigert circusclown Petronius zijn werk te doen: hij wil niet langer een sufferd spelen. En ook zijn ezel en vier andere dieren willen niet meer optreden. Ze zijn van plan een eigen circus te beginnen, het Circus voor Kinderen en Dichters. Zij geven een nieuwe invulling aan hun optredens en hebben veel succes. Herdruk met nieuwe illustraties van een prentenboek dat oorspronkelijk in 1961 verscheen als eerste boek van de Zwitserse uitgeverij NordSüd, die door de auteur werd opgericht. In een woord vooraf in deze jubileumeditie wordt de drukgeschiedenis beschreven, ook van de Nederlandse uitgaven. Achter in het boek staat informatie over de makers. Met illustraties over de hele pagina of over twee pagina’s, in aquarel. De afbeeldingen ogen ouderwets, wat goed past bij de sfeer van het verhaal en de tijd waarin het speelt. Aandoenlijk circusverhaal met een heldere boodschap: kom op voor jezelf en durf nee te zeggen. Voor oudere kleuters vanaf ca. 5 jaar.

De clown zei nee

In het grote circus hield iedereen zijn adem in toen de directeur de vrolijkste clown ter wereld Petronius en zijn koppige ezel aankondigde. Maar toen de muziek begon, gebeurde er niets. De clown bewoog zich niet en de ezel evenmin. De muzikanten bleven spelen, de directeur werd ongeduldig maar Petronius en zijn ezel zeiden “Nee.” Ze willen niet langer altijd opnieuw de sufferd spelen. Samen met de andere dieren, die er ook genoeg van hadden telkens dezelfde kunstjes te moeten uitvoeren, besloten ze een nieuw circus op te richten. Een circus vol verhalen en muziek: een circus voor kinderen en dichters. In 1961 schreef Dimitrije Sidjanski onder het pseudoniem Misja Damjan dit verhaal. Dat was op het moment dat hijzelf “Nee” zei en hij zijn eigen uitgeverij NordSüd oprichtte. Hij wilde verhalen vertellen op een manier die hij bij kinderen vond passen. 'Verhalen voor kinderen en dichters' vormden zijn uitgangspunt. Deze jubileumuitgave van De clown zei …Lees verder