Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:
Autobiografische roman waarin de Marokkaanse schrijver verhaalt van de nood die zijn ouders dwingt weg te trekken uit het Rifgebergte naar de grote stad.
Titel
Hongerjaren
Auteur
Mohamed Choukri
Vertaler
Lourina De Voogd
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Arabisch
Oorspr. titel
A'wam al-dju'
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Jurgen Maas, 2020 | Andere uitgaven
223 p.
Aantekening
Oorspronkelijke titel in colofon : Al-Khubs al-Hafi
ISBN
9789491921193 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:
Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De vertaling van dit boek, dat in 2006 bij de tweede druk in een herziene versie werd uitgegeven door Van Gennep, is herzien en het boek is nu uitgegeven in de Berberbibliotheek van uitgeverij Jurgen Maas, zonder voorwoord dit keer. 'Hongerjaren' verscheen voor het eerst in 1983 bij Het Wereldvenster. De autobiografische roman schetst op heel realistische wijze de harde jeugdjaren van Choukri (ook wel als Sjoekri geschreven) in Tanger en Tetouan, waar hij vooral op straat, in cafés en bordelen leefde. Choukri (1935-2003), geboren in een Berbergebied in Marokko, leert pas op zijn twintigste lezen en schrijven. Tot die tijd was hij analfabeet. Het boek werd in meer veertig talen vertaald. In korte zinnen, heel direct, ontroerend en meeslepend, schrijft Choukri op een rauwe en openhartige manier over seks, over zijn contacten op straat, drank, kif roken en over zijn vader, die hij haat. Met verklarende woordenlijst. Een prachtige zwart-wit foto van Choukri op het omslag.

Over Mohamed Choukri

Mohamed Choukri (Berber: Muḥemmed Cikri, Arabisch: محمد شكري) (Ayt Chiker, 15 juli 1935 – Rabat, 15 november 2003) was een Marokkaans auteur en romanschrijver die het meest bekendstaat om zijn autobiografie Hongerjaren (al-Khubz al-Hafi) waarvan een miljoen exemplaren over de toonbank zijn gegaan, en welke door de Amerikaanse toneelschrijver Tennessee Williams beschreven werd als 'A true document of human desperation, shattering in its impact'.

Choukri werd geboren in 1935 te Ayt Chiker, een kleine stad in het Rifgebergte, in de provincie Nador. Hij groeide op in een zeer armoedig gezin. Hij vluchtte op jonge leeftijd weg van zijn tirannieke vader en werd een dakloos kind in de arme wijken van Tanger, omgeven door ellende, prostitutie, geweld en drugsmisbruik. Op de leeftijd van 20 jaar besloot hij om te leren lezen en schrijven. Hij werd later onderwijzer. Zijn familienaam Choukri is verbonden met de plaats Ayt Chiker, de naam van een Berberstam …Lees verder op Wikipedia