Boek
Nederlands

Leven en legende van Agoun'chich

Mohammed Khaïr-Eddine (auteur), Hester Tollenaar (vertaler), Asis Aynan (inleider)
Een Zuid-Marokkaan uit de bergen trekt ten strijde tegen de benden die zijn zuster hebben vermoord. Hij komt daarbij steeds meer in de ban van de moderne beschaving in de steden waar de Fransen hun stempel op het leven hebben gezet.
Titel
Leven en legende van Agoun'chich
Auteur
Mohammed Khaïr-Eddine
Vertaler
Hester Tollenaar
Inleider
Asis Aynan
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Légende et vie d'Agoun'chich
Uitgever
Amsterdam: Athenaeum-Polak en Van Gennep, 2011
166 p.
ISBN
9789025368449 (paperback)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

In deze legende pakt de Berber Agoun’chich zijn geweer en gaat met zijn muilezel op weg om wraak te nemen op de moordenaar van zijn zuster. Tijdens zijn zoektocht lezen wij over de geschiedenis van de streek Souss in Zuid-Marokko in de eerste helft van de 20e eeuw en door welke omstandigheden de meeste Berbermannen zijn vertrokken naar Noord-Marokko en Europa. Khaïr-Eddine (1941-1995) is in Marokko een bekend schrijver. Hij woonde een tijd in Frankrijk en schreef in het Frans, hoewel zijn moedertaal Berbers was. Dit eerste boek in de Berberbibliotheek is een ode aan zijn geboortestreek en voor de lezer een interessante kennismaking met de Berbergeschiedenis, het landschap en de Berberlegenden. Met een nawoord en een verklarende woordenlijst. Kleine druk.

Over Mohammed Khaïr-Eddine

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Shieldbot

Mohammed Khair-Eddine (Tafraout, 1941 - Rabat, 18 november 1995) was een Marokkaans schrijver.

Toen hij nog een jonge schrijver was, sloot hij zich aan bij de kring van de schrijvers van de Amitiés littéraires et artistiques in Casablanca. In 1964 richtte Khair-Eddine de beweging "Poésie Toute". In 1965 werd hij verbannen naar Frankrijk. Jarenlang heeft Khair-Eddine daar fabriekswerk gedaan. In 1967 begon hij opnieuw met publiceren. Hij schreef voor "Lettres nouvelles"en "Présence africaine". In 1979 ging hij terug naar Marokko.

Zijn werk

  • Légende et vie d' Agoun' chich (Le Seuil, 1984).
  • Résurrection des fleurs sauvages (Éditions Stouky, Rabat, 1981).
  • Agadir: De auteur was enthousiast over het "séisme" van 1960. Hij verhuisde in 1961 naar Agadir en blijft daar tot 1963.

Zijn werk is voor het merendeel uitgegeven bij Éditions du Seuil:

Suggesties