Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

De laatste witte man

Mohsin Hamid (auteur), Saskia Van der Lingen (vertaler)
Een man ontwaakt en ontdekt dat zijn witte huid donker is geworden. Overal in het land zijn er soortgelijke gebeurtenissen, waarin velen een omverwerping van de gevestigde orde zien.
Titel
De laatste witte man
Auteur
Mohsin Hamid 1971-
Vertaler
Saskia Van der Lingen
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The last white man
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2022
188 p.
ISBN
9789403182810 (hardback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:
Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De tijdgeest andermaal vol op de staart getrapt

Het opvallendste boek uit het nieuwe aanbod Stel: je bent wit, en je wordt donkerbruin wakker. Mohsin Hamid (1971) grijpt in De laatste witte man de lezer meteen bij de lurven.

Om maar even met een van de gedenkwaardigste openingszinnen uit de wereldliteratuur te beginnen: 'Toen Gregor Samsa op een morgen uit onrustige dromen ontwaakte, ontdekte hij dat hij in zijn bed in een monsterachtig ongedierte was veranderd.' Franz Kafka zette er in 1915 zijn lezers mee op scherp in Die Verwandlung (De gedaanteverwisseling), een ontredderend verhaal over hoe iemand in de intimiteit van een gezin ten onder gaat aan sociale uitsluiting.

Dus als de Brits-Pakistaanse schrijver Mohsin Hamid anno nu binnenvalt met: 'Toen Anders, een witte man, op een ochtend ontwaakte, ontdekte hij dat zijn kleur was veranderd in een donker en onmiskenbaar bruin', dan grijpt hij je meteen bij de lurven.

Want ja, wat zou zoiets doen met je zelfbeeld en je identiteit, stel dat? Officieel hoort de kleur van je huid er niets toe te doen, maar dat zijn vrome idealen. En anders helpt de schrijver van De val van de fundamentalist (2007) en Exit West (2017) u wel uit uw rustige dro…Lees verder

Mohsin Hamid - De laatste witte man

'Toen Anders, een witte man, op een ochtend ontwaakte, ontdekte hij dat zijn kleur was veranderd in een donker en onmiskenbaar bruin.' Hij grijpt je meteen bij de lurven, de naar Kafka's 'De metamorfose' verwijzende openingszin van 'De laatste witte man', de nieuwe roman van de Brits-Pakistaanse Mohsin Hamid. Officieel hoort uw huidskleur er niets toe te doen, maar de schrijver van 'De val van de fundamentalist' (2007) en 'Exit West' (2017) haalt u met dit alweer zeer actuele en geëngageerde verhaal uit uw rustige droom. Het verrassende en sterk uitgewerkte gedachte-experiment is tegelijk confronterend en voorzichtig aftastend. Hamids personages gebruiken opvallend veel twijfelwoorden als 'misschien' en 'iets' terwijl ze hun gevoelens en drijfveren zo eerlijk mogelijk proberen te ontwarren. Anders dan bij Gregor Samsa groeit het personage dat van gedaante verandert hier dan ook naar zijn familie toe, moeizaam, maar toch. Net als in zijn eerdere romans weet Hamid een groot them…Lees verder

In ‘De laatste witte man’ wordt Anders op een ochtend wakker en ziet dat zijn witte huid donker geworden is. De eerste aan wie hij dit vertelt is Oona, een oude vriend en sinds kort zijn geliefde. Het blijkt dat overal in het land soortgelijke veranderingen hebben plaatsgevonden. Sommigen zien dit als de omverwerping van de gevestigde orde, waartegen ze zich moeten verzetten. Naarmate de band tussen Anders en Oona sterker wordt, krijgen de gebeurtenissen een andere nuance: een kans om elkaar met nieuwe ogen te bekijken. In talige stijl geschreven. Met name geschikt voor literaire lezers. Mohsin Hamid (Lahore, 1971) is een wereldberoemde Pakistaanse schrijver. Hij schreef meerdere boeken. Zijn werk werd in meerdere landen uitgegeven en won verschillende literaire prijzen, zoals de Anisfield-Wolf Book Awards, de Asian American Literary Awards en de Betty Trask Award.

Over Mohsin Hamid

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Mr.choppers

Mohsin Hamid (geboren op 23 juli 1971) is een Pakistaanse schrijver. Zijn romans zijn Moth Smoke (2000), De val van een fundamentalist (2007), Hoe word je stinkend rijk in het nieuwe Azië (2013), Onbehagen en beschaving: berichten uit Lahore, New York en Londen (2016), Exit West (2017) en De laatste witte man (2022).

Biografie

Hamid bracht een deel van zijn jeugd door in de Verenigde Staten, waar hij van de leeftijd van 3 tot 9 verbleef, terwijl zijn vader er professor was aan de Stanford University. Vervolgens verhuisde hij met zijn familie terug naar Lahore, Pakistan.

Op achttienjarige leeftijd van keerde Hamid terug naar de Verenigde Staten om zijn opleiding voort te zetten. Hij studeerde summa cum laude af aan de Universiteit van Princeton in 1993, waar hij studeerde onder de schrijvers Joyce Carol Oates en Toni Morrison. Hamid schreef de eerste versie van zijn eerste roman voo…Lees verder op Wikipedia

Suggesties