Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:
Satirisch blijspel over de onwaarachtigheid van de menselijke samenleving.
Titel
De mensenhater / Moliere ; vert. en bew. door Michiel Van den Berg
Auteur
Molière
Vertaler
Michiel Van den Berg
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: International Theatre and Film Books, 1998
83 p.
ISBN
90-6403-515-6

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 13 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Alceste haat de leugenachtige wereld waarin zijn geliefde, Célimène, die graag iedereen tot vriend houdt, verkeert. Ten slotte keert hij zich van haar af en van de wereld af door zich terug te trekken in de eenzaamheid. Een Nederlandse vertaling, niet op rijm, maar wel metrisch. Goed geslaagd, met mooie vertaalvondsten. Het was een goed idee dit beroemde werk van de Franse toneelschrijver (1622-1673), dat nooit zijn actualiteit verliest, nog eens toegankelijk te maken voor het 20e-eeuwse Nederlandse publiek. Met beknopte inleiding. Deze nu licht herziene vertaling verscheen in 1990 als 'De misantroop'*. In 1998 verscheen overigens een nog eigentijdsere, zelfs wat anachronistische vertaling onder dezelfde titel, van de hand van Michiel van den Berg**. Pocket; kleine druk.

Over Molière

Molière (geboren als Jean-Baptiste Poquelin) (Parijs, 15 januari 1622 - aldaar, 17 februari 1673) was een Frans toneelschrijver en acteur die bekendheid verwierf met zijn satirische komedies. Zijn bekendste werken zijn Dom Juan, Tartuffe en L'Avare (De Vrek).

Biografie

Jean-Baptiste Poquelin was de zoon van een welgestelde behanger-stoffeerder. Hij bezocht het Parijse Collège de Clermont, waar hij kennis maakte met het werk van Epicurus en Pierre Gassendi. Hij studeerde rechten aan de Universiteit van Orléans. In 1643 stichtte hij, gedreven door een onweerstaanbare roeping, met de familie Béjart een toneelgezelschap l'Illustre Théâtre, en nam de naam Molière aan. Het gezelschap werkte zonder succes. Molière moest wegens schulden enige tijd in de gevangenis doorbrengen. Hij verliet Parijs en reisde met zijn kameraden gedurende een twaalftal jaren door de provincie. Al spoedig begon hij ze…Lees verder op Wikipedia