Boek
Nederlands

De leerjaren van Duddy Kravitz

Mordecai Richler (auteur)

De leerjaren van Duddy Kravitz

In de reeks:
Een joodse jongen in Montreal in de jaren vijftig zet alles op alles om grondbezitter te worden.
Titel
De leerjaren van Duddy Kravitz
Auteur
Mordecai Richler
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The apprenticeship of Duddy Kravitz
Uitgever
Amsterdam: Muntinga, 2000 | Andere uitgaves
383 p.
ISBN
90-417-0204-0

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 15 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Uitgave van een al wat oudere roman (1959) die zich afspeelt in het Montreal van de jaren '50. Duddy Kravitz oriënteert zijn hele jonge leven op wat zijn grootvader hem als levensles toevertrouwde: een man zonder grond is niemand. Bij toeval ontdekt de jongeman een ideaal terrein en hij interpreteert de woorden van zijn grootvader allicht al te letterlijk. Hij sjachert, manoeuvreert, liegt en bedriegt, en verwerft uiteindelijk de gronden. Gevolg van al deze manipulaties is dat deze in feite goede mens de moeizaam verworven vriendschap, de genegendheid en de liefde ontglippen. Zelf zijn grootvader zal zich uiteindelijk van hem afkeren. In Duddy leven twee krachten: de allesoverheersende drang naar bezit en zijn wezenlijk goede inborst. In een brief wijst een overleden vriend hem daarop: "Er zit meer in je dan alleen maar een hang naar geld, Duddy. Maar ik vrees voor je. Jij bent twee mensen, daarom. De sluwe kleine ploert die ik zo gemakkelijk in je zag en daaronder de goede intellige…Lees verder
Montreal in de jaren vijftig. 'Een man zonder grond is niemand', zei zijn grootvader. En sinds die tijd zet een joodse jongen alles op alles om die zo begeerde grond te verkrijgen. Hij is slim en weet mensen en zaken naar zijn hand te zetten. Al zijn handigheid en soms gemene streken waar anderen de dupe van worden, dienen om geld te verkrijgen waarmee hij grond kan kopen. Hij eindigt dan ook als groot-grondbezitter. Hoewel duidelijk voor volwassenen geschreven, doet het verhaal in opzet af en toe denken aan de 'William' boeken van Crompton. Tevens geeft het boek een aardig beeld van het joodse leven in de jaren '50 in een Canadese stad. Goedkope paperbackeditie; kleine druk.

Over Mordecai Richler

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Jburlinson

Mordecai Richler (Montreal, 27 januari 1931 – aldaar, 3 juli 2001) was een Canadees auteur, scriptschrijver en essayist.

Hij behoorde tot Canada's meest bekende en meest verspreide schrijvers. Hij was ook een controversieel publiek figuur. Zijn oncompromitterende opinies over Canadese belangen waren vaak de satirische noot in zijn schrijven.

Als 19-jarige verhuisde hij naar Parijs om in de voetsporen te treden van een eerdere generatie schrijvers. Hij woonde daar enkele jaren, waarna hij naar Londen verhuisde. In 1972 keerde hij terug naar Montreal.

In 1959 publiceerde hij The Apprenticeship of Duddy Kravitz (Nederlandse titel: De Leerjaren van Duddy Kravitz, 1986), zijn vierde boek. Het boek bevat een thema wat hij veelvuldig gebruikte in zijn schrijven: het leven in zijn joodse buurt tijdens de jaren 1940 en 1950. Twee jaar na zijn terugkeer naar Canada werd het boek verfilmd, met onder meer Richard Dreyfuss in een hoofdrol. Richler zelf …Lees verder op Wikipedia