Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Een nieuwe zomer, een nieuw begin

Morgan Matson (auteur), Hanneke Majoor (vertaler)
+1
Een nieuwe zomer, een nieuw begin
×
Een nieuwe zomer, een nieuw begin Een nieuwe zomer, een nieuw begin

Een nieuwe zomer, een nieuw begin

Doelgroep:
Vanaf 15 jaar
Taylors vader heeft nog maar een paar maanden te leven. Hij wil de zomer met zijn gezin doorbrengen in hun huisje aan het meer. Daar liet Taylor vijf jaar eerder haar eerste vriendje en beste vriendin achter met het idee nooit meer terug te keren.
Titel
Een nieuwe zomer, een nieuw begin
Auteur
Morgan Matson
Vertaler
Hanneke Majoor
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Second chance summer
Uitgever
Utrecht: De Fontein, 2013
456 p.
ISBN
9789026133510 (hardback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De vader van de 17-jarige Taylor (ik-figuur) heeft kanker en zal nog maar korte tijd leven. Daarom besluit hij samen met het hele gezin de zomer door te brengen in hun vakantiehuis, waar ze al vijf jaar niet meer geweest zijn. Taylor wil eigenlijk niet. Buiten dat ze moeite heeft met de naderende dood van haar vader is er in de laatste zomer dat ze in hun tweede huis waren iets naars voorgevallen. Het verhaal ontwikkelt zich langs deze twee lijnen: Taylor ziet haar vader steeds verder achteruit gaan en moet het onafwendbare afscheid onder ogen zien. Daarnaast wordt stukje bij beetje onthuld wat er vijf jaar eerder is voorgevallen. Deze laatste, wat breed uitgesponnen verhaallijn maakt dat het zware thema behapbaar blijft. Taylor ziet onder ogen dat weglopen van problemen nooit de oplossing is. Ondanks de Amerikaanse setting biedt het verhaal voldoende identificatiemogelijkheden, mede vanwege het vleugje romantiek en het innemende karakter van de hoofdpersoon. Vanaf ca. 15 jaar.

Een nieuwe zomer, een nieuw begin

Een ferm boek dat je meeneemt naar het leven van een zeventienjarig meisje dat Taylor heet. De zomervakantie is net begonnen en ze staat op het punt van huis weg te lopen. Ze wil namelijk helemaal niet mee naar het vakantiehuis met haar gezin. Vijf jaar geleden waren ze er voor het laatst en toen is het helemaal misgelopen voor Taylor en is ze gewoon weggelopen van al haar problemen. De reden dat ze nu toch terug gaan is hun terminaal zieke vader die zijn laatste maanden met zijn gezin wil doorbrengen. Al snel loopt Taylor haar ex-vriendje, Henry, tegen het lijf en dit blijft ze doen tot ze stilaan opnieuw beginnen te praten. Uiteindelijk geven ze hun liefde voor elkaar nog een kans. Ondertussen gaat de vader steeds achteruit en moet hij stilaan afscheid beginnen te nemen. Dit is erg zwaar voor Taylor en even ziet het er naar uit dat ze opnieuw van alles en iedereen weg wil lopen.
Een boek dat zich een beetje op gang moet trekken, maar eenmaal je in het verhaal zit, laat het je …Lees verder