Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

De golf

Morton Rhue (auteur), Finne Anthonissen (vertaler)
Om het effect van de daden van de Nazi's in de Tweede Wereldoorlog duidelijk te maken, vormt een Amerikaanse geschiedenisleraar een beweging "De Golf". Deze beweging gaat het hele schoolleven beheersen en leidt tot een verbijsterende climax.
Onderwerp
Fascisme
Titel
De golf
Auteur
Morton Rhue
Vertaler
Finne Anthonissen
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The wave
Uitgever
Tielt: Lannoo, 2021 | Andere uitgaven
145 p.
ISBN
9789401479912 (hardback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:
Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Nadat een geschiedenisleraar aan zijn leerlingen een film heeft vertoond over concentratiekampen in nazi-Duitsland, merkt hij dat de leerlingen niet begrijpen dat de rest van Duitsland dit zomaar heeft laten gebeuren. Hij besluit daarom tot een experiment. Hij start een beweging die hij De Golf noemt. Leerlingen moeten elkaar op een bepaalde manier groeten. Ze moeten de groep zien als eenheid. Iedereen moet erbij horen. Tot verbazing van de leraar neemt de beweging een grote vlucht en worden leerlingen die een andere mening hebben niet getolereerd. Wat moet hij nu doen? Het verhaal in dit boek is op een echt uitgevoerd experiment gebaseerd. Het laat ons zien wat groepsdruk kan betekenen, hoe moeilijk het is om een afwijkende mening te hebben. Een van de hoofdpersonen heeft zo’n afwijkende mening en besluit de andere leerlingen wakker te schudden door middel van informatie in de schoolkrant maar daarvoor moet ze aanvankelijk de tol betalen. Dit boek is al meer dan 40 jaar oud maar beva…Lees verder

Over Morton Rhue

Morton Rhue is het pseudoniem van de Amerikaanse tienerboekenschrijver Todd Strasser. Hij werd geboren op 5 mei 1950, New York, Verenigde Staten.

Hij schreef diverse romans voor tieners, zoals Boot Camp, Asphalt Tribe en The Wave. Laatstgenoemde roman baseerde hij op een gedramatiseerde verfilming van een waargebeurd experiment uit 1967 op de Cubberley High School in Palo Alto, Californië. Dit experiment staat bekend als De Derde Golf en werd in 1984 door Norman Lear verfilmd. en is in 1985 vertaald naar het Nederlandse boek De Golf.