Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:
Een vriendenkring van jonge Algerijnen in een traditioneel Algerijns dorp ziet de samenhang van hun gemeenschap verbrokkelen in de aanloop naar en tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Titel
Het verlaten land
Auteur
Mouloud Mammeri
Vertaler
Hester Tollenaar
Nawoord
Asis Aynan
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
La colline oubliée
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Jurgen Maas, 2016
224 p.
ISBN
9789491921247 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Mouloud Mammeri (1917-1989; gerenommeerd schrijver en wetenschapper) beschrijft bij monde van verteller Mokrane zijn Kabylische geboortegrond (noordoost- Algerije) en bevolking voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij wekt daarmee een besloten gemeenschap tot leven en maakt de toenemende ontwrichting ervan in velerlei opzicht duidelijk. De paradijselijke jeugd van een vriendenkring, de samenkomsten op zolder, hun liefdes, hun groei naar volwassenheid en de verbrokkeling van de groep vormen de bepalende hoofdlijn, pakkend ingekleurd met seizoenswisselingen, conventies, rituelen en invloeden van buitenaf. De dienstplicht - Algerije is op dat moment nog een Frans protectoraat - onttrekt veel mannen aan het arbeidsproces en ondergraaft daarmee de samenhang en de levensstandaard van de gemeenschap. Is er nog hoop? Aldus spiegelt de individuele groei zich in de maatschappelijke realiteit, maar verschilt de beleving al naar gelang het plaats- en tijdsperspectief. De impact van de socio-po…Lees verder

Over Mouloud Mammeri

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door harry0611

Mouloud Mammeri (Kabylisch: Mulud At M?emmri) (Tawrirt Mimun, Beni Yenni, (Frans-Algerije) 28 december 1917 – Aïn Defla, (Algerije) 26 februari 1989) was een Algerijns (Franstalig) schrijver, antropoloog en taalkundige, gespecialiseerd in de taal en cultuur van het Tamazight.

Levensloop

Mammeri groeide op in het Kabylische gebergte. Toen hij elf jaar was vertrok hij naar zijn oom in Rabat (Marokko). Hij stroomde in in de zesde klas van het Lycée Gauraud in Rabat. Vier jaar later keerde hij terug naar Algerije en volgde onderwijs aan het Lycée Bugeaud in El Oued. Vervolgens studeerde hij in Parijs aan het Lycée Louis-le-Grand, als voorbereiding op een studie aan het École Normale Supérieure.

Hij werd in 1939 opgeroepen voor het Franse leger en werd in 1940 weer gedemobiliseerd. Hij schreef zich in bij de Faculteit der letteren in Algiers. Hij werd opnieuw gemobiliseerd in 1942 en nam, na de landing van de Amerikanen in It…Lees verder op Wikipedia

Suggesties