Boek
Nederlands

Minnebrieven

Multatuli (auteur)
Brieven, sprookjes en schetsen waarin aansluitend op de 'Max Havelaar' verbetering van het lot van de Javaan wordt bepleit.
Titel
Minnebrieven
Auteur
Multatuli
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Veen, 1992 | Andere uitgaves
242 p.
ISBN
90-254-0263-1

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 16 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Multatuli publiceerde zijn 'Minnebrieven' in 1861, een jaar na het verschijnen van 'Max Havelaar'. Hij laat zijn woede blijken over het uitblijven van politieke stappen na zijn grote aanklacht tegen de misstanden in Nederlands-Indië. Opnieuw wil hij duidelijk maken dat 'de Javaan wordt mishandeld'. Daarnaast spreekt hij zich onder meer uit over godsdienst, gezag, de positie van de vrouw en armoede. Het is een scherp, tegendraads boek, een aanklacht tegen de Nederlandse samenleving. Niet alleen de inhoud, ook de vorm is onconventioneel. Fictie en realiteit lopen in elkaar over, net als vertellingen en verhandelingen, grappen en bittere ernst. Een interessant werk dat ook vandaag de dag nog tot nadenken stemt. Mooi dat uitgeverij Astoria ervoor zorgt dat boeken als deze in druk blijven. Gemiste kans is echter dat deze uitgave geen inleiding of nawoord heeft. Er zijn genoeg romans die na 150 jaar nog zó te lezen zijn, maar in het geval van de 'Minnebrieven' is enige context wel degelijk …Lees verder

Over Multatuli

Eduard Douwes Dekker (Amsterdam, 2 maart 1820 – Ingelheim am Rhein, 19 februari 1887) was een Nederlandse auteur en bestuursambtenaar die vooral bekend is geworden vanwege zijn roman Max Havelaar, of De koffij-veilingen der Nederlandsche Handel-Maatschappij, die in 1860 verscheen onder het pseudoniem Multatuli (Latijn voor 'ik heb veel (leed) gedragen' [=multa tuli]). Hij schreef ook toneelstukken, pamfletten - soms in briefvorm - en aforismen.

Douwes Dekker groeide op in Amsterdam en trok in 1838 met zijn vader naar Batavia in Nederlands-Indië (het tegenwoordige Indonesië), waar hij in 1839 een baan als ambtenaar verwierf. Daar zag hij de vele wantoestanden onder verantwoordelijkheid van het Nederlandse koloniale bewind.

Zijn debuutroman, de kaderroman Max Havelaar, hekelt op basis van zijn eigen ervaringen de behandeling van de plaatselijke bevolking door Nederlandse en Nederlands-Indische bestuurders. De van 1862 tot 1877 verschen…Lees verder op Wikipedia