Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Fien is een vijfhoekje

Nadja Van Sever (auteur), Wilma Van den Bosch (illustrator), Fran Scheers (illustrator)
Op school vinden de kinderen Fien (6 jaar) maar een raar meisje. Ook mama begrijpt vaak niet waarom Fien plotseling boos wordt. Een zogenaamde praatdokter legt uit wat autisme is. Voorlezen vanaf ca. 6 jaar, zelf lezen vanaf ca. 8 jaar.
Titel
Fien is een vijfhoekje
Auteur
Nadja Van Sever
Illustrator
Wilma Van den Bosch Fran Scheers
Taal
Nederlands
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2017
118 p. : ill.
ISBN
9789044829792 (hardback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 150 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Op school vinden de kinderen de zesjarige Fien maar raar. Thuis vindt vooral mama haar dochter erg onhandelbaar vanwege de onbegrijpelijke woedeaanvallen. Een 'praatdokter' legt uit dat Fien autistisch is: in een wereld vol 'vierkantjes' is het niet gemakkelijk om een 'vijfkantje' te zijn. Misverstanden ontstaan vooral wanneer vijfkantjes dingen letterlijk opvatten terwijl ze figuurlijk zijn bedoeld. Het boek geeft inzage in de denkwereld van Fien aan de hand van bepaalde situaties die 'stout' overkomen op de buitenwereld. Zowel volwassenen als kinderen kunnen zich erin herkennen. De indeling in hoofdstukken, de ruime bladspiegel, het eenvoudige taalgebruik en de dialogen verhogen de leesbaarheid. Met zwart-wittekeningen met duidelijke lichaamstaal. Achterin een nawoord van Autisme Centraal. De auteur is werkzaam als leerkracht in het basisonderwijs. Bruikbare uitgave; om voor te lezen vanaf ca. 6 jaar, zelf lezen vanaf ca. 8 jaar.

Over Nadja Van Sever

Nadja Van Sever (Tervuren, 6 maart 1965) is een Belgische schrijver van jeugdboeken. Van Sever is onderwijzeres in de Gemeentelijke Basisschool van Tervuren. Ze geeft ook lezingen op maat voor kinderen.

Haar eerste boek, De magische pen, heeft ze samen met alle leerlingen van de school gemaakt. Het is het resultaat van een groot lees- en schrijfbevorderingsproject. Door het voorlezen aan kinderen merkt ze wat hen boeit en het zorgt ervoor dat haar boeken aanleunen bij de leefwereld van de jeugd. Ze schrijft steeds boeken rond maatschappelijke thema's zoals leerstoornissen, discriminatie of over de vluchtelingenproblematiek.

Bibliografie

  • 2013 - De magische pen
  • 2015 - Het gelaarsde varkentje
  • 2016 - Een koekje van eigen deeg
  • 2017 - Fien is een vijfhoekje
  • 2018 - Weg met de juf
  • 2019 - Samen op de vlucht
  • 2020 - Het ge…Lees verder op Wikipedia