Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Bruid van de dood

Naema Tahir (auteur)
+1
Bruid van de dood
×
Bruid van de dood Bruid van de dood

Bruid van de dood

Genre:
Een 17-jarige in Nederland opgegroeide Pakistaanse rechtenstudente verlooft zich uit liefde en respect voor haar ouders en de cultuur waarin ze is opgegroeid, met de voor haar uitgezochte huwelijkspartner, maar komt daar later toch tegen in opstand.
Titel
Bruid van de dood
Auteur
Naema Tahir
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Breda: De Geus, 2011 | Andere uitgaves
317 p.
ISBN
9789044515503 (hardback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 150 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

In haar nieuwe roman Bruid van de dood gaat Naema Tahir dieper in op het al dan niet gedwongen, gearrangeerde huwelijk, zoals dat gebruikelijk is in de Pakistaanse moslimcultuur. Hoofdpersonage is de jonge Pakistaanse moslima Sophia. Samen met haar ouders is ze naar Rotterdam gekomen, waar ze opgroeit en kennismaakt met de vrije, op het individu gerichte westerse cultuur. Uit voorzorg tegen een te sterke verwestersing besluit haar vader Sophia uit te huwelijken met haar neef Iskander. Dit ziet Sophia niet zitten, maar weigeren lijkt voor haar geen reële optie te zijn. Zoals de kleine zeemeermin in het sprookje van Andersen, voelt ze zich gevangen in twee werelden — de oosterse en de westerse — waartussen ze onmogelijk kan kiezen.
De positie en de rechten en plichten van de vrouw in een traditioneel Pakistaans huwelijk komen uitgebreid aan bod. ‘Samia en ik hadden het recht een echtgenoot of huwelijkskandidaat te weigeren. Alleen niet de onze’, meent de zeventienjarige rech…Lees verder
De 17-jarige Pakistaanse Sophia is enig kind en woont met haar ouders in Rotterdam. Haar vader werkt bij de Pakistaanse ambassade. Ze wordt geheel in de Pakistaanse cultuur opgevoed en na haar eindexamen vwo wordt er een geschikte huwelijkspartner voor haar gevonden: een neef, gynaecoloog in Londen. Na haar rechtenstudie in Leiden zal ze met hem trouwen. Hoewel Sophia niet wil, voelt ze zich uit liefde en respect voor haar ouders en de cultuur waarin ze is opgegroeid, verplicht haar neef te accepteren. Maar tijdens haar eerste studiejaar in Leiden komt ze in aanraking met andere ideeën en opvattingen over vrouwenrechten en gedwongen huwelijken. Het lot van haar nichtje in Londen, al uitgehuwelijkt en diepongelukkig, dwingt haar uiteindelijk keuzes te maken. Een vlot leesbaar, toegankelijk verhaal dat, zoals de schrijfster in een nawoord zegt, de kwestie van gedwongen huwelijken inzichtelijk en voelbaar probeert te maken, en daar zeker in slaagt. Naema Tahir (Groot-Brittannië, 1970) em…Lees verder

Over Naema Tahir

Naema Tahir (Slough, 23 augustus 1970) is een Nederlandse auteur. Ze is de dochter van Pakistaanse ouders.

In 1980 kwam het gezin Tahir naar Nederland om zich te vestigen in Etten-Leur. Naema Tahir woonde achtereenvolgens in Slough (Engeland), Etten-Leur, Faisalabad (Punjab (Pakistan)), waar haar ouders oorspronkelijk vandaan komen, Leiden, Lagos (Nigeria) en Straatsburg (Frankrijk). Ze studeerde Nederlands recht in Leiden tot 1996 en werkte als jurist voor Nederlandse en internationale instellingen. Ze woonde in Straatsburg, waar ze tot maart 2006 werkte als jurist mensenrechten voor de Raad van Europa. Ze ging met verlof om vaker in Nederland te kunnen verblijven en aan haar Nederlandstalige boeken te werken. Omdat Nederlands haar vierde taal is gaat het schrijven in deze taal haar beter af als ze in de gelegenheid is de taal regelmatig te horen, te spreken en te lezen.

Naar aanleiding van haar opinie-artikelen in NRC Handelsblad kreeg ze het stempel 'kritisc…Lees verder op Wikipedia