Boek
Nederlands

De eend op de pot

Nannie Kuiper (auteur), Dagmar Stam (illustrator)
+1
De eend op de pot
×
De eend op de pot De eend op de pot
Doelgroep:
Vanaf 0-2 jaar
Bundel met drie verhalen over peuters die de grote mensenwereld aan het verkennen zijn. Prentenboek met vrolijke tekeningen in kleur en tekst op rijm. Vanaf ca. 2 jaar.
Titel
De eend op de pot
Auteur
Nannie Kuiper
Illustrator
Dagmar Stam
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Leopold, 2019 | Andere uitgaves
[20] p. : ill.
ISBN
9789025878061 (hardback)
Plaatsingssuggestie
Zindelijk zijn (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Van De eend op de pot is een herdruk verschenen. De Jury van de Gouden Griffel 1982 zou glunderen — althans, zolang ze het boek niet openslaan. Want het toen bekroonde en in de pers druk besproken boek is bij zijn zestiende druk beknot. Zou een door de tijd reizende jury bij deze ontdekking morren? Ik alvast wel.
Marijke is bang van de grote-mensen-wc. Haar potje (met een parmantige eendenkop op) is haar lieveling, ze neemt hem overal mee. Maar na een verjaardagsfeestje bij haar vriend Jasper is het ding verloren en moet Marijke zonder pot naar huis. ‘s Nacht plast ze in bed. Het jongetje telefoneert de volgende dag: de eend stond bij de buren en Jasper stuurt hem als pakje op. ‘Als de eend morgen thuiskomt, denkt Marijke, durf ik nu wel een plas.’ Marijke overwint haar angst, maar haar eend-op-de-pot blijft haar lievelingsdier.
De verhaallijn is overeind gebleven en er is ook niet opvallend gesnoeid in de prenten, die Dagmar Stam in 1998 herwerkte. De illustraties …Lees verder
Drie verhalen over peuters: Barend is enthousiast de wereld aan het verkennen, Marijke is bang voor de grote-mensen wc, en Jasper komt steeds uit bed omdat zijn beer altijd iets heeft. Maar in het nieuwe, grote bed slaapt hij meteen. Alle verhalen verschenen al eerder in diverse vormen. In deze bundel is de tekst hetzefde gebleven, de plaatjes zijn van dezelfde tekenares, maar zijn helemaal vernieuwd en gedrukt in vrolijke, aansprekende kleuren. Het zijn pentekeningen waar veel op te zien is. Het eerste verhaal heeft heel weinig tekst, de andere twee zijn geschreven in een levendige, speelse stijl: op rijm, maar niet in een strak schema. Het taalgebruik is uitstekend afgestemd op de leeftijsgroep. Leuk is dat de hoofdpersonen in de andere verhalen ook voorkomen, zij het minimaal. De warme sfeer en grote mate van herkenbaarheid maken dat deze verhalen niets aan kracht verloren hebben. Opnieuw uitgegeven met een vrolijke omslag blijft het een heerlijk boek om voor te lezen aan peuters e…Lees verder

Over Nannie Kuiper

CC BY-SA 3.0 nl - Foto van/door Rob Bogaerts / Anefo

Janna Gesiena (Nannie) Kuiper (Winterswijk, 21 april 1939) is een Nederlandse schrijfster van kinderboeken.

Biografie

Kuiper groeide op in Winterswijk. Na haar middelbare school studeerde Kuiper kinderverzorging en -opvoeding en later journalistiek. Haar eerste gedichten voor kleuters en jonge kinderen, gingen over gevarieerde onderwerpen uit de sprookjeswereld en de leef- en belevingswereld van jonge kinderen: kleine heksen, een liegbeest, het ziekenhuis, het circus, ruzie, angstdromen of verveling. De vorm van de versjes was vrij traditioneel, met rijm, een stevig ritme en veel herhalingen. Later ging ze zich richten op peuters met klankrijke en ritmische versjes.

Nannie Kuiper moedigt het kleine kind aan om creatief zijn eigen weg te gaan. In haar boeken kruipen en lopen heel wat ondeugende, eigenzinnige peuters en kleuters rond.

Kuiper vertaalt ook kinderboeken. De gedichtenbundels van A.A. Milne en van C. Barker…Lees verder op Wikipedia

Suggesties