Boek
Nederlands

Kerstfeest in de klas

Nannie Kuiper (auteur), Alice Hoogstad (illustrator)
+1
Kerstfeest in de klas
×
Kerstfeest in de klas Kerstfeest in de klas
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Tijdens de laatste dagen voor de kerstvakantie mag een groep kleuters elke dag de juf helpen de klas in kerstsfeer te brengen. Prentenboek met vrolijkgekleurde tekeningen en tekst op rijm. Vanaf ca. 4 jaar.
Titel
Kerstfeest in de klas
Auteur
Nannie Kuiper
Illustrator
Alice Hoogstad
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Ploegsma, © 2007 | Andere uitgaves
[28] p. : ill.
ISBN
9789021665337 (hardback)
Plaatsingssuggestie
Kerstmis (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De titel van dit mooi uitgegeven prentenboek dekt de inhoud volkomen: een juf en haar klas vol kinderen bereiden het kerstfeest voor op school, tijdens de laatste dagen voor de kerstvakantie. Het begint allemaal met het samen uitzoeken van een kerstboom en eindigt met een heus kerstdiner in de klas. Het christelijke aspect van het kerstfeest speelt geen rol in dit boek. De zeer herkenbare schoolsituaties zijn met vaart, in vriendelijke en sfeervolgekleurde tekeningen in gemengde techniek neergezet op telkens een dubbele pagina. De achttien actieve kleuters zijn steeds op te sporen in de verschillende situaties. De verschillen tussen de kleuters onderling komen goed over het voetlicht. In elke plaat staan een of twee vierregelige rijmende tekstblokjes (abcb). Deze tekst ligt gemakkelijk in het gehoor en laat zich prettig voorlezen. Vanaf ca. 4 jaar.

Kerstfeest in de klas

Juf wil met de kleuters in de klas kerstfeest vieren, maar daar komt een heleboel voorbereiding bij kijken. Eerst gaan ze samen een kerstboom kopen. Dan versieren ze de klas met slingers en knutselwerkjes en uiteraard hangen ze van alles in de boom. Ze spelen rendier en bakken heerlijke kerstkoekjes. Voor het kerstdiner op de laatste dag voor de vakantie, mogen de kinderen zelf vertellen wat ze lekker vinden! De tafel wordt heel mooi gedekt en als het donker wordt, komen alle kleuters in de gezellig verlichte klas samen voor een kerstetentje. De kleurrijke illustraties vullen telkens een dubbele bladzijde. De vrolijke figuurtjes zijn zwart omlijnd en duidelijk herkenbaar. Doordat de zachtgekleurde achtergrond niet gedetailleerd is uitgewerkt, oogt het geheel toch rustig, ondanks de vele slingers, kerstversiering en de klasdrukte. In de prenten staat een eenvoudige tekst op rijm in korte verzen volgens het ABCB-rijmschema. Een prentenboek rond het thema kerst dat uitstekend geschikt is…Lees verder

Over Nannie Kuiper

CC BY-SA 3.0 nl - Foto van/door Rob Bogaerts / Anefo

Janna Gesiena (Nannie) Kuiper (Winterswijk, 21 april 1939) is een Nederlandse schrijfster van kinderboeken.

Biografie

Kuiper groeide op in Winterswijk. Na haar middelbare school studeerde Kuiper kinderverzorging en -opvoeding en later journalistiek. Haar eerste gedichten voor kleuters en jonge kinderen, gingen over gevarieerde onderwerpen uit de sprookjeswereld en de leef- en belevingswereld van jonge kinderen: kleine heksen, een liegbeest, het ziekenhuis, het circus, ruzie, angstdromen of verveling. De vorm van de versjes was vrij traditioneel, met rijm, een stevig ritme en veel herhalingen. Later ging ze zich richten op peuters met klankrijke en ritmische versjes.

Nannie Kuiper moedigt het kleine kind aan om creatief zijn eigen weg te gaan. In haar boeken kruipen en lopen heel wat ondeugende, eigenzinnige peuters en kleuters rond.

Kuiper vertaalt ook kinderboeken. De gedichtenbundels van A.A. Milne en van C. Barker…Lees verder op Wikipedia

Suggesties