Boek
Nederlands

Muizen

Nannie Kuiper (auteur), Philip Hopman (illustrator)
Floortje Flos krijgt van haar opa twee witte muizen. Al gauw komen er zeven kleine muisjes bij. De familie groeit en groeit en ze passen niet meer in het huis! Prentenboek met kleurige schilderingen en tekst op rijm. Vanaf ca. 3 jaar.
Onderwerp
Huisdieren, Muizen
Titel
Muizen / Nannie Kuiper ; tek. van Philip Hopman
Auteur
Nannie Kuiper
Illustrator
Philip Hopman
Taal
Nederlands
Uitgever
Tilburg: Zwijsen, 2001 | Andere uitgaves
[28] p. : ill.
ISBN
90-276-8201-1

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 35 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Je begint met twee muizen in een kooitje en eindigt... nee, er komt geen einde aan. Dat ervaart Floortje maar al te duidelijk. Ze krijgt van haar opa twee schattige muisjes in een kooitje, maar het duurt niet lang of er zijn al zoveel nakomelingen dat er ruimtegebrek ontstaat. Opa zorgt dat er een kooitje bijkomt, en nog een, en nog een heleboel. Ten slotte is heel het huis door muizen bezet en opa besluit dat ze naar een groot kasteel gaan verhuizen. Maar daar steekt de burgemeester een stokje voor. Floortje, opa en de muizen worden de stad uitgezet en slijten nu hun dagen in een hutje op de hei. En de muizen, die gaan rustig door met zich voort te planten. Nannie Kuiper vertelt het verhaal in eenvoudige vierregelige strofen. De illustraties van Philip Hopman laten op geestige wijze zien hoe de muizen geleidelijk aan bezit nemen van het huis. Een welhaast idyllische samenleving van mensen en muizen. Tot ineens, groot en zwart, de burgemeester daar een eind aan maakt. Hij is duidelijk…Lees verder
Floortje Flos krijgt van haar opa een cadeautje: twee muizen in een hokje. Maar na eenentwintig dagen is er een grote muizenfamilie ontstaan, die zich meer en meer uitbreidt, net zo lang tot het hele huis vol muizenhokken staat. Als het huis echt te klein wordt, verhuizen Floortje, opa en alle muizen naar een hutje op de hei, waar nog iedere dag muizenkindertjes worden geboren. Verhaal op rijm met op elke bladzijde een couplet van vier regels (abcb). Dit is een goed in het gehoor liggend, ritmisch gedicht met een leuke verhaallijn en een slot, waaruit kinderen kunnen leren de gevolgen van iets onder ogen te zien en daar een goede oplossing voor te bedenken. Deze herdruk, waarin de tekst ongewijzigd is gebleven, is geïllustreerd met nieuwe tekeningen, nu allemaal in kleur. Ze passen goed bij de tekst en tonen allerlei humoristische details. Het hele boekje straalt warmte en geborgenheid uit. Vanaf ca. 3 jaar.

Over Nannie Kuiper

CC BY-SA 3.0 nl - Foto van/door Rob Bogaerts / Anefo

Janna Gesiena (Nannie) Kuiper (Winterswijk, 21 april 1939) is een Nederlandse schrijfster van kinderboeken.

Biografie

Kuiper groeide op in Winterswijk. Na haar middelbare school studeerde Kuiper kinderverzorging en -opvoeding en later journalistiek. Haar eerste gedichten voor kleuters en jonge kinderen, gingen over gevarieerde onderwerpen uit de sprookjeswereld en de leef- en belevingswereld van jonge kinderen: kleine heksen, een liegbeest, het ziekenhuis, het circus, ruzie, angstdromen of verveling. De vorm van de versjes was vrij traditioneel, met rijm, een stevig ritme en veel herhalingen. Later ging ze zich richten op peuters met klankrijke en ritmische versjes.

Nannie Kuiper moedigt het kleine kind aan om creatief zijn eigen weg te gaan. In haar boeken kruipen en lopen heel wat ondeugende, eigenzinnige peuters en kleuters rond.

Kuiper vertaalt ook kinderboeken. De gedichtenbundels van A.A. Milne en van C. Barker…Lees verder op Wikipedia

Suggesties