Boek
Nederlands

Schoolreisje!

Nannie Kuiper (auteur), Alice Hoogstad (illustrator)
Een kleuterklas gaat op schoolreisje, eerst naar een speelwei en daarna naar de kinderboerderij. Prentenboek met paginagrote kleurenillustraties en tekst op rijm. Vanaf ca. 4 jaar.
Onderwerp
Schoolreizen
Titel
Schoolreisje!
Auteur
Nannie Kuiper
Illustrator
Alice Hoogstad
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Ploegsma, 2008
[28] p. : ill.
ISBN
9789021665849
Plaatsingssuggestie
School (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Na Sinterklaas en kerstfeest in de klas is het nu tijd voor een schoolreisje. De kleuters gaan met de bus naar een speelwei met allerlei speeltoestellen zoals een glijbaan en een klimrek. Ze eten heerlijke pannenkoeken en gaan 's middags naar de kinderboerderij, totdat ze overvallen worden door een regenbui en de feestelijke dag beëindigd wordt in de ballenbak. Behalve door juf worden de kinderen vergezeld door een vader en een moeder. Deze zeer herkenbare situaties worden afgebeeld in vrolijk ingekleurde paginagrote tekeningen tegen een effen achtergrond, waarin kleuters van diverse pluimage, volop in actie, te zien zijn. Op de platen valt steeds veel te ontdekken. De tekst, die uitstekend aansluit bij de illustraties, bestaat uit goed in het gehoor liggende, vierregelige versjes (abcb) die zich prettig laten voorlezen. Leuk prentenboek om een schoolreisje voor te bereiden of om er over na te praten. Vanaf ca. 4 jaar.

Schoolreisje!

Met de bus een hele dag op stap met de kleuterklas naar de speeltuin en naar een kinderboerderij: dat is het thema van dit prentenboek. De kleuters zijn ingedeeld in drie groepen: de kikkers, de kangoeroes en de konijnen. Elke groep heeft een begeleider: de juf, een papa en een mama. De klassamenstelling is duidelijk multicultureel. Er worden levensechte kleuters geportretteerd. De hele tekst staat op rijm en het ritme loopt heel vlot. Op de illustraties is nog veel meer te zien dan de tekst vertelt. Een leuk en heel herkenbaar boek!

Over Nannie Kuiper

CC BY-SA 3.0 nl - Foto van/door Rob Bogaerts / Anefo

Janna Gesiena (Nannie) Kuiper (Winterswijk, 21 april 1939) is een Nederlandse schrijfster van kinderboeken.

Biografie

Kuiper groeide op in Winterswijk. Na haar middelbare school studeerde Kuiper kinderverzorging en -opvoeding en later journalistiek. Haar eerste gedichten voor kleuters en jonge kinderen, gingen over gevarieerde onderwerpen uit de sprookjeswereld en de leef- en belevingswereld van jonge kinderen: kleine heksen, een liegbeest, het ziekenhuis, het circus, ruzie, angstdromen of verveling. De vorm van de versjes was vrij traditioneel, met rijm, een stevig ritme en veel herhalingen. Later ging ze zich richten op peuters met klankrijke en ritmische versjes.

Nannie Kuiper moedigt het kleine kind aan om creatief zijn eigen weg te gaan. In haar boeken kruipen en lopen heel wat ondeugende, eigenzinnige peuters en kleuters rond.

Kuiper vertaalt ook kinderboeken. De gedichtenbundels van A.A. Milne en van C. Barker…Lees verder op Wikipedia

Suggesties