Boek
Nederlands

Sinterklaas is jarig

Nannie Kuiper (auteur), Alice Hoogstad (auteur)
+1
Sinterklaas is jarig
×
Sinterklaas is jarig Sinterklaas is jarig
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Als voorbereiding op het sinterklaasfeest mogen alle kinderen zich van juf verkleden, een stoomboot bouwen, de klas versieren en nog veel meer.
Titel
Sinterklaas is jarig
Auteur
Nannie Kuiper Alice Hoogstad
Taal
Nederlands
Editie
2de gewijzigde dr.
Uitgever
Amsterdam: Ploegsma, 2011 | Andere uitgaven
[24] p. : ill.
ISBN
9789021619101 (hardback, 2011)
Plaatsingssuggestie
(ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Als voorbereiding op Sints verjaarspartij mogen de kinderen zich van juf verkleden, een stoomboot bouwen met pakjes erin, de klas versieren, tekeningen maken, liedjes zingen, de schoen zetten en nog meer. Prentenboek in versvorm met een sprekende titel, waarin kinderen intensief betrokken worden. De vierregelige versjes op iedere pagina hebben per regel vier versvoeten in dalend metrum, waardoor ze lekker ritmisch hardop zijn voor te lezen; begrijpelijk taalgebruik. De tekeningen in verf en krijt, steeds op een dubbele pagina, spreken aan door hun ‘kinderlijkheid’ en zijn uitgewerkt in vrolijke aquareltinten tegen een zachtgekleurde achtergrond. Vers en illustratie versterken elkaar. Stevige rechthoekige uitgave met op de kaft in kleur een vriendelijke Sinterklaas met kinderen. De rode binnenplatten staan vol schoeisel met een pakje erin. Fris, aantrekkelijk voorleesboek voor in de sinterklaastijd vanaf ca. 3 jaar.

Sinterklaas is jarig

Dit eenvoudige prentenboek op rijm brengt de hele voorbereiding van de komst van Sinterklaas mooi in beeld. In de peuterspeelzaal (eerste kleuterklas bij ons) bereiden ze de komst van Sint en Piet grondig voor. Verkleden als Sint en Piet, een stoomboot en mijters knutselen, pakjes maken, een schoen met brief en wortel klaarzetten, pietengymles met een heus pietendiploma: het komt allemaal aan de orde. En dan mogen ze na de poppenkast Sint en Piet verwelkomen. Al deze klasactiviteiten zullen kleuters zeker herkennen. Het hele verhaal wordt op rijm verteld. De versjes bestaan steeds uit vier regels, met een duidelijk ritme dat altijd 'klopt'. Dit is Nannie Kuiper wel toevertrouwd. Kinderen van drie à vier jaar kunnen de tekst na enkele keren voorlezen deels mee zeggen. Een fijn Sinterklaasboek.

Over Nannie Kuiper

CC BY-SA 3.0 nl - Foto van/door Rob Bogaerts / Anefo

Janna Gesiena (Nannie) Kuiper (Winterswijk, 21 april 1939) is een Nederlandse schrijfster van kinderboeken.

Biografie

Kuiper groeide op in Winterswijk. Na haar middelbare school studeerde Kuiper kinderverzorging en -opvoeding en later journalistiek. Haar eerste gedichten voor kleuters en jonge kinderen, gingen over gevarieerde onderwerpen uit de sprookjeswereld en de leef- en belevingswereld van jonge kinderen: kleine heksen, een liegbeest, het ziekenhuis, het circus, ruzie, angstdromen of verveling. De vorm van de versjes was vrij traditioneel, met rijm, een stevig ritme en veel herhalingen. Later ging ze zich richten op peuters met klankrijke en ritmische versjes.

Nannie Kuiper moedigt het kleine kind aan om creatief zijn eigen weg te gaan. In haar boeken kruipen en lopen heel wat ondeugende, eigenzinnige peuters en kleuters rond.

Kuiper vertaalt ook kinderboeken. De gedichtenbundels van A.A. Milne en van C. Barker…Lees verder op Wikipedia