Boek
Nederlands

Het ivoren rijk

Naomi Novik (auteur)
+1
Het ivoren rijk
×
Het ivoren rijk Het ivoren rijk

Het ivoren rijk

In de reeks:
Als alle draken die voor de Engelsen tegen Napoleon vechten, ernstig ziek worden, vertrekt kapitein William Lawrence met zijn draak Temeraire naar Zuid-Afrika om een medicijn te halen. Vanaf ca. 15 jaar.
Titel
Het ivoren rijk
Auteur
Naomi Novik
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Empire of ivory
Editie
2
Uitgever
Amsterdam: Mynx, 2008 | Andere uitgaves
304 p.
ISBN
9789022547892 (hardback)

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Temeraire (M, 2006), het eerste deel van de 'Temeraire'-cyclus, was fris, leuk en origineel. De 'realistische' historische wereld die Naomi Novik schetste, werd verrijkt met draken en schiep een heel eigen kader waarbinnen Novik met vaardige pen en humor een lezenswaardig verhaal componeerde. In de twee volgende delen, De jaden troon (M, 2006) en De buskruitoorlog (M, 2006), was het nieuwe eraf en restte een aardig maar steeds minder opmerkelijk verhaal. Die trend trekt zich door in dit vierde deel, Het ivoren rijk.
Bij hun terugkeer van de oorlog tussen de Pruisen en Napoleon treffen de Engelse drakenrijders een onbewaakte Engelse kust aan. Het blijkt dat de Engelse draken zijn getroffen door een griepachtige en uiteindelijk dodelijke ziekte. Met de uit Turkije meegenomen wilde draken weten Temeraire en Laurence de Franse patrouilles enigszins op afstand te houden, maar dat zal slechts voor beperkte tijd lukken. Wanneer bij toeval blijkt dat Temeraire i…Lees verder
Vierde deel in de reeks rond de wat suffige draak Temeraire en zijn nog suffiger berijder kapitein William Lawrence. Het verhaal vangt aan waar deel drie, 'De buskruitoorlog' (2006)* ophield en dit boek staat dan ook niet op zichzelf. Het verhaal komt niet tot een afronding, maar eindigt in een cliffhanger*. Alle draken die voor de Engelsen tegen Napoleon vechten, zijn ernstig ziek. Voor een medicijn vertrekken Temeraire en Lawrence naar Zuid-Afrika. Deel vier volgt dus het stramien van de vorige boeken; een reis moet worden ondernomen, die in een dodelijk traag tempo wordt verhaald. De weinige gevechten worden tam en vlak verhaald (waardoor deze serie ook voor kinderen vanaf ca. 14 jaar geschikt is). Dit deel is moraliserender dan de vorige door het thema van de slavernij, waarbij Lawrence zeer politiek correct is en een ridicule vergelijking gemaakt wordt tussen de 'abolitionists' en de emancipatie van de draken. Zij die Anne McCaffrey’s Pern-boeken weten te waarderen, zullen zich g…Lees verder

Over Naomi Novik

Naomi Novik (New York, 1973) is een Amerikaans fantasyschrijfster. Ze werd geboren in de Verenigde Staten, maar haar ouders zijn afkomstig uit Polen en Litouwen.

Novik studeerde Engelse literatuur aan de Brown Universiteit en Informatica aan de Universiteit van Columbia. Ze werkte mee aan het computerspel Neverwinter Nights: Shadows of Undrentide, maar besloot toen om een carrière als schrijfster te beginnen.

Ze debuteerde met haar eerste roman, His Majesty's Dragon (in het Nederlands uitgebracht onder de naam Temeraire). Het was het eerste deel in haar Temeraire trilogie. Na het uitkomen van het eerste boek, in 2006, nam filmregisseur Peter Jackson een optie op de verfilming van de boeken.

Bibliografie

  • Temeraire
    • 2006 - His Majesty's Dragon (Temeraire)
    • 2006 - Throne of Jade (De Jaden Troon)
    • 2006 - Black Powder War (De …Lees verder op Wikipedia