Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:
Bespiegelingen van de beroemde Italiaanse schrijver (Palermo 1916 – Rome 1991) over bekende voorwerpen en ervaringen die ze transformeert tot onderwerpen van grote betekenis.
Titel
De kleine deugden
Auteur
Natalia Ginzburg
Inleider
Jan Postma
Vertaler
Jan van der Haar
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Italiaans
Oorspr. titel
Le piccole virtù
Uitgever
Amsterdam: Nijgh & Van Ditmar, © 2022
191 p.
ISBN
9789038812236 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:
Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De warmte van harde woorden

Het is moeilijk te geloven dat De kleine deugden van Natalia Ginzburg in 1962 voor het eerst verscheen. De nu vertaalde bundel met proza over de oorlog, Ginzburgs vrienden en gezin is fris en soms zelfs actueel.

Natalia Ginzburg (1916-1991) was 6 toen Mussolini aan de macht kwam, 17 toen Hitler de verkiezingen won en 24 toen de oorlog uitbrak. In de oorlog leefde ze met haar man en kinderen in gedwongen ballingschap in een klein dorp in de Abruzzen, geïsoleerd, vrijwel zonder contact met familie en vrienden. In 1943 gingen ze terug naar Rome, heimelijk, om het verzet te helpen. Haar man werd gearresteerd in november 1943. Hij stierf in april 1944 aan de gevolgen van martelingen. Een jaar later eindigde de oorlog. Ginzburg was toen 28 jaar.

In de bundel De kleine deugden beschrijft ze de gevolgen van het fascisme en de oorlog voor het perspectief van haar generatie als 'hardheid', niet in de betekenis van onverschilligheid, machismo of cynisme, maar als een diepe afkeer van leugens en opsmuk. Het is misschien 'het enige goede dat de oorlog ons heeft gebracht', schrijft ze. 'Niet liegen en niet dulden dat anderen dat doen.' De waarheid moest aan het licht komen, overal, dus ook i…Lees verder

Een verzameling van 11 essays over het leven, waarin Ginzburg bekende voorwerpen en ervaringen – versleten schoenen, spaarpotten, gehaktballen, kindertijd, stilte – transformeert tot onderwerpen van grote betekenis. Terwijl ze wordt achtervolgd door het fascisme richt Ginzburg haar blik op dat wat ons leven vormgeeft: vriendschappen, relaties en het ouderschap. Op heldere toon en intelligent geschreven. Met name geschikt voor een geoefende lezersgroep.Natalia Ginzburg (Palermo, 1916 - Rome, 1991) was een wereldberoemde Italiaanse schrijver, politicus, toneelschrijver en afgevaardigde. Ze schreef meerdere boeken. Haar werk werd in meerdere landen uitgegeven en won verschillende literaire prijzen, zoals de Bagutta Prize en de Charles Veillon prize in the Italian language.'De kleine deugden' werd oorspronkelijk gepubliceerd in 1972.

Over Natalia Ginzburg

CC BY 4.0 - Foto van/door OnbekendUnknown author

Natalia Ginzburg, geboren Natalia Levi (Palermo, 14 juli 1916 – Rome, 7 oktober 1991), was een vooraanstaand Italiaans schrijfster.

Leven en werk

Ginzburg werd geboren als dochter van een beroemde joodse arts en professor, Giuseppe Levi. Haar drie broers belandden wegens antifascistische agitatie in de gevangenis en gedurende het bewind van Mussolini leefde de familie als uitgestotenen in Turijn. In 1938 huwde ze Leone Ginzburg, een docent Russische literatuur, later ook zelf een bekend schrijver en journalist.

Ginzburg zocht al vroeg haar toevlucht in het schrijven en reeds in 1933 publiceerde ze haar eerste novelle I bambini in het tijdschrift Solaria. In haar vroege werken toonde ze zich vooral een onrustig schrijfster. Met een quasi-gevoelloze, soms zelfs ontmoedigende stijl en in een tragische vormgeving behandelde ze actuele problemen, die zich steeds bewogen rondom de thema's angst en pijn…Lees verder op Wikipedia