Om niet steeds herinnerd te worden aan een persoonlijke tragedie in Londen accepteert een jonge vrouw een baan als leerkracht aan een school voor onhandelbare leerlingen in Edinbugh, maar hier voltrekt zich een nieuwe tragedie.
Titel
Amberwoede
Auteur
Natalie Haynes
Vertaler
Barbara de Lange
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The amber fury
Distributeur
Brussel: Luisterpunt, 2014
16 banden
Oorspr. uitgever
Prometheus
Aantekening
Gemaakt in Nederland

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

MODERNE TRAGEDIE

Nadat haar verloofde is gedood, vlucht Alex naar Edinburgh, waar ze op een school voor onhandelbare leerlingen aan de slag gaat. Maar de beschadigde jongeren nemen de klassieke tragedies die ze met hen leest voor waar en maken er een levensecht drama van.

In het Centrum zitten alleen maar de lastige leerlingen van Edinburgh: ongewenst, brutaal, van school getrapt. Alex had als jonge dramaturge tot voor kort alles om het te maken: in Londen regisseerde ze grote namen, terwijl haar verloofde het in de advocatuur wilde maken. Slechts drie minuten duurt het voor er aan hun zonnige leven een einde komt. Drie minuten, want zo lang doet Luke erover om te sterven. Niets lijkt Alex van haar furieuze onmacht te kunnen genezen. Tot haar vroegere dramadocent haar vraagt om in het Centrum te komen lesgeven. De eerste confrontatie met haar leerlingen is bikkelhard. Zeker met de vijf vierdeklassers, die hun geschonden huid allen duur willen verkopen.

Alex probeert echter tot hen door te dringen en leest met hen de klassieke tragedies. De leerlingen trekken haar aan en stoten haar af. Heel langzaam ontdekt Alex dat ze niet alleen kwetsbaar, maar ook erg gevaarlijk zijn. Ze zijn niet zomaar van hun oude scholen gestuurd. Zo hebben de twee 'aar…Lees verder

De jonge regisseuse Alex Morris verliest haar verloofde door een akelig misdrijf. Om niet steeds te worden herinnerd aan haar grote verlies vertrekt ze uit Londen en accepteert ze een baan op een speciale school voor onhandelbare leerlingen in Edinburgh. Als onervaren leerkracht drama krijgt ze daar een moeilijke groep van vijf intimiderende tieners onder haar hoede. Dankzij enkele Griekse tragedies die ze met hen doorneemt en laat vergelijken met hun persoonlijke levens, ontwikkelt ze een relatie met hen. Maar een van haar leerlingen, die een obsessie ontwikkelt voor het lot van Alex, wordt wel heel erg geboeid door de verhalen over lotsbestemmingen en bloedige wraak. Goed opgebouwde psychologische roman, verteld door de ik-persoon Alex, afgewisseld met dagboekfragmenten van een van haar leerlingen. In de flashforwards, waarin Alex met juristen spreekt, ontbreken in de dialoog steeds de aanhalingstekens. Uitstekende karaktertekening van geloofwaardige personages. Boeiende debuutroman…Lees verder