Twee vrouwen die zich voordoen als zussen komen terecht in een verlopen hotel aan de Engelse kust. In werkelijkheid zijn de twee moeder en dochter die al tweehonderd jaar als vampiers leven.
Onderwerp
Vampiers
Titel
Byzantium
Regisseur
Neil Jordan
Componist
Javier Navarrete
Acteur
Gemma Arterton Saoirse Ronan Sam Riley
Taal
Engels
Uitgever
Twin Pics, [2013]
1 blu-ray
Oorspr. opname
2012
Speelduur
118 min.
Aantekening
Taalkeuze: Engels, Frans Ondertiteling: Nederlands, Frans
EAN
5414939590511

Andere formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Vampierdrama uit 2012 van Neil Jordan (The Borgias; Interview with the vampire; The crying game) met Gemma Arterton, Saoirse Ronan, Sam Riley, Jonny Lee Miller. Twee vrouwen die zich voordoen als zussen komen terecht in een verlopen hotel aan de Engelse kust. In werkelijkheid zijn de twee moeder en dochter die al tweehonderd jaar als vampiers leven, de oudste is extrovert en wellustig, de jongste is eenzaam en verlegen en worstelt met haar aanleg. Het verhaal springt heen en weer in de tijd naar gebeurtenissen in het verleden. Berend Jan Bockting (Volkskrant 11-7-'13) geeft 3 (van 5) sterren: '(...) Het loopt nooit helemaal lekker, dat schematische verhaalverloop vol personages wiens rol vanaf het begin al min of meer vaststaat, maar qua donkere, onheilszwangere neogotische sfeerzetting, met zijn neonverlichte hoerenhuizen, bloedwatervallen en regenachtige straten bij nacht, zit het in Byzantium gelukkig goed.' Marco Weijers (Telegraaf 11-7-'13) geeft 3 1/2 (van 5) sterren voor een me…Lees verder

Over Neil Jordan

CC BY-SA 2.5 - Foto van/door Franz Richter (User:FRZ)

Neil Jordan (Sligo, 25 februari 1950) is een Iers filmregisseur, schrijver en producent. Zijn films hebben vaak een politiek en emotioneel geladen karakter, en gaan over de donkere kant van de menselijke psyche.

Hij werd geboren in county Sligo in Ierland, en begon zijn carrière met het schrijven van korte verhalen. Zijn eerste speelfilm die hij zowel schreef als regisseerde was Angel (1982). De film werd goed ontvangen. Daarna maakte hij een aantal films die hem wereldwijd bekendheid gaven, waaronder de misdaadfilm Mona Lisa met Michael Caine (1986), de thriller The Crying Game met Stephen Rea als de onwillige IRA-'vrijwilliger' (1992) en de horror-fantasy-dramafilm Interview with the Vampire: The Vampire Chronicles met Tom Cruise en Brad Pitt (1994).

Filmografie

Suggesties