Een IRA-activist raakt verwikkeld in een liefdesaffaire
Onderwerp
IRA
Titel
The crying game / written and directed by Neil Jordan
Regisseur
Neil Jordan
Componist
Anne Dudley 1956-
Acteur
Stephen Rea Jaye Davidson Miranda Richardson Forest Whitaker
Taal
Engels
Uitgever
A Film, © 2012 | Andere uitgaves
1 dvd-video
Oorspr. opname
1992
Speelduur
107 min.
Aantekening
Engels gesproken, Nederlands ondertiteld
EAN
8716777940792

Andere formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 31 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Britse film uit 1993 onder regie van Neil Jordan. In de hoofdrollen spelen Stephen Rea, Jaye Davidson, Forest Whitaker. Jody, een Britse soldaat, wordt gegijzeld door de IRA. Tussen Jody en zijn bewaker Fergus ontstaat, tot groot ongenoegen van de andere terroristen, een vriendschap. Na Jody's dood verlaat Fergus de IRA en besluit Jody's vriendin op te zoeken. Voor hij het weet raakt hij in de ban van deze verleidelijke vrouw en krijgt het verhaal een verrassende wending. De film kreeg zes Oscarnominaties voor de beste film, regisseur, scenario, acteur, mannelijke bijrol en montage en werd door de recensenten zeer goed ontvangen. Het scenario werd met een Oscar ontvangen. Huib Stam (Volkskrant): 'The crying game is een gedurfde film, zowel qua vorm als onderwerp (...) door de verrassende wendingen heeft zijn scenario veerkracht.' Antoinette Polak (NRC): 'Opvallend rijke en prachtig geconstrueerde speelfilm van de oorspronkelijk Ierse regisseur Neil Jordan (...). De wijze waarop het ve…Lees verder

Over Neil Jordan

CC BY-SA 2.5 - Foto van/door Franz Richter (User:FRZ)

Neil Jordan (Sligo, 25 februari 1950) is een Iers filmregisseur, schrijver en producent. Zijn films hebben vaak een politiek en emotioneel geladen karakter, en gaan over de donkere kant van de menselijke psyche.

Hij werd geboren in county Sligo in Ierland, en begon zijn carrière met het schrijven van korte verhalen. Zijn eerste speelfilm die hij zowel schreef als regisseerde was Angel (1982). De film werd goed ontvangen. Daarna maakte hij een aantal films die hem wereldwijd bekendheid gaven, waaronder de misdaadfilm Mona Lisa met Michael Caine (1986), de thriller The Crying Game met Stephen Rea als de onwillige IRA-'vrijwilliger' (1992) en de horror-fantasy-dramafilm Interview with the Vampire: The Vampire Chronicles met Tom Cruise en Brad Pitt (1994).

Filmografie

Suggesties

Publicaties over dit werk in de bibliotheek