Boek
Nederlands

1000 vergeetwoorden om te koesteren

Nelleke Noordervliet (samensteller), Frits Spits (inleider)
1000 Vergeetwoorden om te koesteren

Hartverwarmende verhalen over vergeten taalschatten. Deemster, prudent, wiedeweerga, struweel...

Nelleke Noordervliet is beschermvrouwe van het Gezelschap van Geadopteerde Vergeetwoorden dat werd opgericht door Frits Spits van KRO-NCRV Radio 1 programma De Taalstaat. Al meer dan duizend luisteraars hebben een woord geadopteerd dat niet in
Titel
1000 vergeetwoorden om te koesteren / selectie en inleiding Nelleke Noordervliet ; voorwoord Frits Spits
Samensteller
Nelleke Noordervliet
Inleider
Frits Spits
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Utrecht: Van Dale, 2015
160 p. : ill.
ISBN
9789460772696 (paperback)
Plaatsingssuggestie
Nederlands 831 (SISO) Woordenboeken (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Bundel met duizend woorden die langzamerhand of al langer in de vergetelheid (dreigen te) raken. De woorden werden verzameld in het radioprogramma De Taalstaat, waarin Frits Spits luisteraars opriep een woord aan te dragen en te adopteren om het zo voor uitsterven te behoeden. Zo ontstond een alfabetische woordenlijst met soms een of meer synoniemen, veelal een omschrijving van de betekenis en vaak ook de oorsprong ervan. Vijftien adoptiehouders leggen in een korte beschouwing over twee pagina's uit welke betekenis het door hen gekozen woord voor hen heeft. Een interessant en leerzaam boekje voor de taalliefhebber, die kan ontdekken dat woorden die hij als typisch voor de eigen omgeving hield soms een veel algemenere achtergrond hebben.

Over Nelleke Noordervliet

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door nelleke noordervliet

Petronella Maria (Nelleke) Noordervliet-Bol (Rotterdam, 6 november 1945) is een Nederlands schrijfster.

Privéleven

Noordervliet werd geboren in de volkswijk Crooswijk te Rotterdam. Ze groeide op in een 'rood' en katholiek gezin. Haar vader was automonteur, haar moeder huisvrouw. Ze ging als eerste in de familie naar het gymnasium, op het katholieke lyceum Maria Virgo voor meisjes. Daarna studeerde ze Nederlands aan de Rijksuniversiteit Leiden. Na het behalen van haar kandidaats begon ze te werken als bureauredactrice bij een wetenschappelijke uitgeverij en lerares Nederlands. Ze was ook een tijd gemeenteraadslid voor de Partij van de Arbeid in Monster. Ze trouwde met een fysisch chemicus en ze kregen twee dochters. Ze rondde haar doctoraalexamen cum laude af met als hoofdvak Moderne Letterkunde aan de Universiteit Utrecht.

Nelleke Noordervliet is een schoonzus van de overleden televisi…Lees verder op Wikipedia

Suggesties