Daisy
Nederlands

De val van Thomas G. : roman

+1
De val van Thomas G. : roman
×
De val van Thomas G. : roman De val van Thomas G. : roman

De val van Thomas G. : roman

Uitgever Thomas G. heeft een controversieel boek uitgegeven waarover in de media veel ophef ontstaat, kort daarna overlijdt hij en gaat een onderzoeksjournalist uitzoeken wat er precies gebeurd is.
Titel
De val van Thomas G. : roman
Auteur
Nelleke Noordervliet
Taal
Nederlands
Distributeur
Brussel: Luisterpunt, 2020
1 cd
Speelduur
10:34
Oorspr. uitgever
Uitgeverij Augustus
Aantekening
Nederlandse stem Stem: Vrouw
CDR
a471880

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Elfde roman van de bekende Nederlandse schrijfster Nelleke Noordervliet (1945) over de affaire Thomas G. Uitgever Thomas Geel heeft een uiterst controversieel boek uitgegeven over hedendaags fanatisme, waarover een schandaal is ontstaan. De media ontketenen een hetze en hij delft het onderspit. Thomas overlijdt plotseling en laat iedereen in verbijstering achter. Onderzoeksjournalist Joris de Groot gaat de affaire Thomas G. uitzoeken. We volgen afwisselend de gedachten van weduwe Isa, dochter Leonie en onderzoeksjournalist Joris. Per hoofdstuk wisselt het perspectief van personage, wat leidt tot veel spanning, je blijft lezen omdat je wilt weten wat er precies gebeurd is. Hoogtepunt zijn de fraaie dialogen tussen moeder en dochter. Uiteindelijk verschijnt er een afscheidsbrief met Thomas’ onwaarschijnlijke levensverhaal, waar niemand weet van had, zelfs zijn vrouw niet, en passen alle stukjes van de puzzel in elkaar. Knap geconstrueerde literaire roman met psychologische diepte, gesch…Lees verder

Wat bracht de uitgever ten val?

De val van Thomas G. biedt een mooie mix aan maat- schappijkritiek en inzicht in onze troebele impulsen

Waarom geeft een eerbare uitgever een fout boek uit? Die vraag staat centraal in Nelleke Noordervliets jongste roman De val van Thomas G. Een eenvoudig antwoord is er niet, dat spreekt wel uit het feit dat Noordervliet diverse personages aan het woord laat om er hun licht over te laten schijnen. Romans met zo'n meervoudig perspectief hebben vaak een speciaal effect: je krijgt een meerstemmig verhaal met diverse psychologische gesteldheden en zonder eenduidige slotsom.

Het is een vorm die de scherpzinnige schrijver die Noordervliet is, als gegoten zit. Haar boek gaat over een hachelijk onderwerp dat ze van alle kanten benadert. Thomas Geel, uitgever bij een niet al te florerend boekenhuis, heeft een bijzonder reactionair pamflet van zijn oude jeugdvriend Rudolf Merckelbach uitgegeven, getiteld Hedendaags fanatisme, waarin de zegeningen van de Verlichting en democratie worden afgebroken en de vloer wordt aangeveegd met de huidige 'inclusieve' maatschappij.

In de wereld …Lees verder

Over Nelleke Noordervliet

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door nelleke noordervliet

Petronella Maria (Nelleke) Noordervliet-Bol (Rotterdam, 6 november 1945) is een Nederlands schrijfster.

Privéleven

Noordervliet werd geboren in de volkswijk Crooswijk te Rotterdam. Ze groeide op in een 'rood' en katholiek gezin. Haar vader was automonteur, haar moeder huisvrouw. Ze ging als eerste in de familie naar het gymnasium, op het katholieke lyceum Maria Virgo voor meisjes. Daarna studeerde ze Nederlands aan de Rijksuniversiteit Leiden. Na het behalen van haar kandidaats begon ze te werken als bureauredactrice bij een wetenschappelijke uitgeverij en lerares Nederlands. Ze was ook een tijd gemeenteraadslid voor de Partij van de Arbeid in Monster. Ze trouwde met een fysisch chemicus en ze kregen twee dochters. Ze rondde haar doctoraalexamen cum laude af met als hoofdvak Moderne Letterkunde aan de Universiteit Utrecht.

Nelleke Noordervliet is een schoonzus van de overleden televisi…Lees verder op Wikipedia