Daisy
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Het wonder van Rotterdam : beelden en herinneringen

+1
Het wonder van Rotterdam : beelden en herinneringen
×
Het wonder van Rotterdam : beelden en herinneringen Het wonder van Rotterdam : beelden en herinneringen

Het wonder van Rotterdam : beelden en herinneringen

Essays, herinneringen, een gedicht en een novelle van de meervoudig bekroonde auteur over het Rotterdam van na de oorlog, waar ze opgroeide voor ze vertrok om te gaan studeren.
Titel
Het wonder van Rotterdam : beelden en herinneringen
Auteur
Nelleke Noordervliet
Taal
Nederlands
Distributeur
Brussel: Luisterpunt, 2021
1 cd
Speelduur
7:26
Oorspr. uitgever
De Meent Uitgeverij
Aantekening
Nederlandse stem Stem: Vrouw
CDR
a476034

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

In essays, een gedicht en een novelle, schetst de auteur het Rotterdam van na de oorlog. De beschadigde stad waarin ze opgroeide als kind, maar die zij niet als zodanig ervaarde. De stad van bouwen en werken was voor haar een andere dan voor haar moeder die de oorlog en het bombardement meemaakte. Nelleke Noordervliet vertelt over haar schooltijd als het verlegen meisje dat opgroeide tot een jonge vrouw met belangstelling voor literatuur en geschiedenis. In Leiden ging ze studeren en ze keerde niet terug naar Rotterdam. Toch, schrijft ze, houd ik nog altijd van Rotterdam, van de taal en van de mensen; als buitenstaandertje maar toch thuis. In de novelle waarmee ze haar boek besluit, tekent ze een oudere Rotterdamse sigarenwinkelier die zachtjes klaagt dat zijn klanten met hem oud geworden zijn, hij moet nu leven van de moderne melaatsen. Het boek is ruim voorzien van foto's. Nelleke Noordervliet (1945) hoort tot de top van de Nederlandse literatuur met haar veelzijdige talent als schr…Lees verder

Over Nelleke Noordervliet

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door nelleke noordervliet

Petronella Maria (Nelleke) Noordervliet-Bol (Rotterdam, 6 november 1945) is een Nederlands schrijfster.

Privéleven

Noordervliet werd geboren in de volkswijk Crooswijk te Rotterdam. Ze groeide op in een 'rood' en katholiek gezin. Haar vader was automonteur, haar moeder huisvrouw. Ze ging als eerste in de familie naar het gymnasium, op het katholieke lyceum Maria Virgo voor meisjes. Daarna studeerde ze Nederlands aan de Rijksuniversiteit Leiden. Na het behalen van haar kandidaats begon ze te werken als bureauredactrice bij een wetenschappelijke uitgeverij en lerares Nederlands. Ze was ook een tijd gemeenteraadslid voor de Partij van de Arbeid in Monster. Ze trouwde met een fysisch chemicus en ze kregen twee dochters. Ze rondde haar doctoraalexamen cum laude af met als hoofdvak Moderne Letterkunde aan de Universiteit Utrecht.

Nelleke Noordervliet is een schoonzus van de overleden televisi…Lees verder op Wikipedia