Boek
Nederlands

Holland zonder haast 2

Nelleke Noordervliet (auteur), Ad Windig (fotograaf)
Zwart-witfoto's van Ad Windig (1912-1996), waarin een beeld wordt gegeven van de Nederlandse samenleving in de jaren vijftig en zestig.
Titel
Holland zonder haast 2 / inl. Nelleke Noordervliet ; foto's van Ad Windig
Auteur
Nelleke Noordervliet
Fotograaf
Ad Windig
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Voetnoot, 2000
77 p. : ill.
ISBN
90-71877-46-9
Plaatsingssuggestie
761.2 (SISO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Het tweede deel in een serie, 'Holland zonder haast', met ditmaal een keuze van tachtig zwart-witfoto's uit het oeuvre van GKf-fotograaf Ad Windig (Heemstede 1931-1996), waarin een beeld wordt gegeven van de Nederlandse samenleving in de jaren vijftig en zestig, de betrekkelijk rustige tijd van wederopbouw en ontwikkeling op velerlei sociaal en cultureel gebied. Nelleke Noordervliet geeft in haar inleiding een karakteristiek van het fotografische beeld in het algemeen en van het werk van Windig in het bijzonder. Daarbij analyseert zij diverse foto's afzonderlijk diepergaand en komt zodoende tot een karakteristiek van de maker. De foto's getuigen van een excellent vakmanschap en tonen door een boeiende vormgeving een pakkende inhoud. Windigs visie is steeds verrassend en getuigt van een milde spot en gevoel voor menselijke strevingen, hetgeen ook door de voortreffelijke grafische druktechniek volledig tot uitdrukking komt. Zodoende is er een ongewoon aansprekend beeld ontstaan van de n…Lees verder

Over Nelleke Noordervliet

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door nelleke noordervliet

Petronella Maria (Nelleke) Noordervliet-Bol (Rotterdam, 6 november 1945) is een Nederlands schrijfster.

Privéleven

Noordervliet werd geboren in de volkswijk Crooswijk te Rotterdam. Ze groeide op in een 'rood' en katholiek gezin. Haar vader was automonteur, haar moeder huisvrouw. Ze ging als eerste in de familie naar het gymnasium, op het katholieke lyceum Maria Virgo voor meisjes. Daarna studeerde ze Nederlands aan de Rijksuniversiteit Leiden. Na het behalen van haar kandidaats begon ze te werken als bureauredactrice bij een wetenschappelijke uitgeverij en lerares Nederlands. Ze was ook een tijd gemeenteraadslid voor de Partij van de Arbeid in Monster. Ze trouwde met een fysisch chemicus en ze kregen twee dochters. Ze rondde haar doctoraalexamen cum laude af met als hoofdvak Moderne Letterkunde aan de Universiteit Utrecht.

Nelleke Noordervliet is een schoonzus van de overleden televisi…Lees verder op Wikipedia