Boek
Nederlands

Pelican bay : roman

Een vrouwelijke nazaat van een 18e-eeuwse slavenhouder op een Caribisch eiland probeert de moord op diens vrouw te onderzoeken en daarmee vragen over haar eigen leven te beantwoorden.
Titel
Pelican bay : roman
Auteur
Nelleke Noordervliet
Taal
Nederlands
Editie
9
Uitgever
Amsterdam: Olympus, 2015 | Andere uitgaves
414 p.
ISBN
9789046704776 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Zesde roman van de auteur, die in 1993 haar naam definitief vestigde met 'De naam van de vader', waarvoor zij de Multatuliprijs kreeg. Het verhaal gaat enerzijds over de Zeeuwse Jacob, slavenhouder en eigenaar van een suikerplantage in het Caribische gebied in de achttiende eeuw. Anderzijds gaat het over Ada, een achterachternicht van hem, die op hetzelfde eiland op zoek is naar haar pleegboer Antonio, naar de ware geschiedenis van de moord op de vrouw van Jacob, maar vooral naar zichzelf. Afwisselend komen Jacob en Ada aan het woord. De roman heeft een ingewikkelde constructie, is deels een historische, deels een psychologische roman, speelt half in de 18e en half in de 21e eeuw. Het historische gedeelte is overtuigend. Het moderne deel en de manier waarop de twee componenten verbonden zijn, is van mindere kwaliteit. Desondanks weet het verhaal te boeien, onder meer door het beeldend taalgebruik, de hartstochtelijke erotiek, de spannende verhaallijn en de rake typeringen.

Over Nelleke Noordervliet

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door nelleke noordervliet

Petronella Maria (Nelleke) Noordervliet-Bol (Rotterdam, 6 november 1945) is een Nederlands schrijfster.

Privéleven

Noordervliet werd geboren in de volkswijk Crooswijk te Rotterdam. Ze groeide op in een 'rood' en katholiek gezin. Haar vader was automonteur, haar moeder huisvrouw. Ze ging als eerste in de familie naar het gymnasium, op het katholieke lyceum Maria Virgo voor meisjes. Daarna studeerde ze Nederlands aan de Rijksuniversiteit Leiden. Na het behalen van haar kandidaats begon ze te werken als bureauredactrice bij een wetenschappelijke uitgeverij en lerares Nederlands. Ze was ook een tijd gemeenteraadslid voor de Partij van de Arbeid in Monster. Ze trouwde met een fysisch chemicus en ze kregen twee dochters. Ze rondde haar doctoraalexamen cum laude af met als hoofdvak Moderne Letterkunde aan de Universiteit Utrecht.

Nelleke Noordervliet is een schoonzus van de overleden televisi…Lees verder op Wikipedia