Boek
Nederlands

Uit het paradijs : roman

+1
Uit het paradijs : roman
×
Uit het paradijs : roman Uit het paradijs : roman

Uit het paradijs : roman

Als een 50-jarige tekenaar het leven van zijn moeder uitpluist, komt een familietragedie die over drie generaties in Brussel, Leiden en Overveen speelt, weer tot leven.
Titel
Uit het paradijs : roman
Auteur
Nelleke Noordervliet
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Augustus, 2008 | Andere uitgaves
316 p.
ISBN
9789045701905

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Noordervliet (1945) kreeg in 1993 bekendheid door haar verrassende roman 'De naam van de vader'. In haar vijfde roman, 'Uit het paradijs', staat een familietragedie centraal. De ouder wordende David Berk reconstrueert zijn familieleven na een 'ontmoeting' met de geest van zijn moeder. Een ongelukkig leven in de aangetrouwde Brusselse rubber-clan, een halfbroer met aparte vrouw en dito dochter en Berks maffe dochter Biene spelen in de tragedie de hoofdrollen ('Hij hoorde nergens bij, alleen bij het verlangen'). De roman kent een ingewikkeld begin, een psychologisch knappe opbouw in los geschetste scènes en een meeslepende verhaallijn. Enkele toevalligheden en wat mooischrijverij zijn niet storend ('Het woord stijgt op als een warme ballon en hangt te wiegen in een boek van het plafond.'); de verstopte citaten van Shakespeare en Nijhoff zijn functioneel; de sfeertekening van Overveen (Elswout), Brussel (Louizalaan) en Leiden (Njord, Allemansgeest) is geslaagd; het taalgebruik opmerkelij…Lees verder

Over Nelleke Noordervliet

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door nelleke noordervliet

Petronella Maria (Nelleke) Noordervliet-Bol (Rotterdam, 6 november 1945) is een Nederlands schrijfster.

Privéleven

Noordervliet werd geboren in de volkswijk Crooswijk te Rotterdam. Ze groeide op in een 'rood' en katholiek gezin. Haar vader was automonteur, haar moeder huisvrouw. Ze ging als eerste in de familie naar het gymnasium, op het katholieke lyceum Maria Virgo voor meisjes. Daarna studeerde ze Nederlands aan de Rijksuniversiteit Leiden. Na het behalen van haar kandidaats begon ze te werken als bureauredactrice bij een wetenschappelijke uitgeverij en lerares Nederlands. Ze was ook een tijd gemeenteraadslid voor de Partij van de Arbeid in Monster. Ze trouwde met een fysisch chemicus en ze kregen twee dochters. Ze rondde haar doctoraalexamen cum laude af met als hoofdvak Moderne Letterkunde aan de Universiteit Utrecht.

Nelleke Noordervliet is een schoonzus van de overleden televisi…Lees verder op Wikipedia