Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Het laatste oudejaar van de mensheid

Niccolò Ammaniti (auteur), Etta Maris (vertaler)
Verhalen waarin hedendaagse personages op de combinatie seks en geweld stuiten.
Titel
Het laatste oudejaar van de mensheid
Auteur
Niccolò Ammaniti
Vertaler
Etta Maris
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Italiaans
Oorspr. titel
L'ultimo capodanno dell'umanità
Editie
7
Uitgever
Amsterdam: Lebowski, 2011 | Andere uitgaves
142 p.
ISBN
9789048811571 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 49 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Niccolò Ammaniti werd in ons taalgebied bekend door de verfilming van zijn roman Io non ho paura, waarvan de Nederlandse vertaling in 2002 verscheen als Ik ben niet bang. In deze roman komt de onschuld van een kind in conflict met de perverse, misdadige wereld van de volwassenen. Het verhaal speelt af in een broeierig Zuid-Italië. Nu is er de vertaling van een werk uit 1996, de verhalenbundel Fango, wat letterlijk 'moeras' betekent. In de vertaling kreeg het werk de titel van het eerste verhaal, dat overigens de helft van het boek beslaat.

In tegenstelling tot Ik ben niet bang, dat bijwijlen lyrisch is, worden ons in Het laatste oudejaar van de mensheid hallucinante, abnormale personages en groteske situaties geschetst. De jonge volwassenen komen uit een verstedelijkt milieu, maar zijn volledig losgeslagen. Een moraal hebben zij niet: zonder enige reden begaan zij de vreselijkste misdaden: moord, verkrachting. De horror is uitdrukkelijk aanwez…Lees verder
Niccolò Ammaniti (1966) brak door met de inmiddels ook verfilmde roman "Ik ben niet bang". Dit boek bevat acht verhalen. Ammaniti's personages zijn mensen van deze tijd, maar verre van doorsnee. Ze leven een leven waarin geweld en seks hand in hand gaan. De auteur verbindt die motieven met inventieve, thrillerachtige fantastische verhalen; hij lijkt een kruising te zijn van Belcampo, Jean Genet en Brett Easton Ellis, met hier en daar een snufje Roald Dahl. Maar Ammaniti is schokkender dan deze vier. Waar Easton Ellis ongeloofwaardig wordt door de overdrijving, blijft bij Ammanitti de lezer volledig in de realiteit opgaan, hoe rauw en gruwelijk die ook is. Dat maakt deze auteur zeer boeiend en bewonderenswaardig, temeer daar hij het vermogen heeft verkrachtingen en moorden te beschrijven met humor, spanning en stilistische elegance. Een bijzondere auteur, een indringende bundel, goed literair vertaald. Vrij kleine druk.

Over Niccolò Ammaniti

Niccolò Ammaniti (Rome, 25 september 1966) is een Italiaanse schrijver. Ammaniti maakte deel uit van de ‘giovani cannibali’, de ‘jonge kannibalen’, een schrijversgroep van relatief jonge Italiaanse auteurs die een nieuw soort literatuur schreef: ruig, gewelddadig en conventieloos.

Biografie

Kieuwen

Ammaniti's eerste boek Branchie (vertaald als Kieuwen) kwam in 1994 uit. Eigenlijk was Ammaniti bezig af te studeren aan de universiteit van Rome in biologie en moest hij alleen nog zijn scriptie schrijven. Maar de scriptie over vissen werd uiteindelijk een roman over een jongen die voor zijn hobby aquaria bouwt. In 1995 schreef hij Nel nome del figlio op initiatief van zijn vader, Massimo Ammaniti. Het is een verhaal over de problemen van adolescenten. In 1996 volgde Fango, een verzameling verhalen die hem bekendheid gaf bij het grotere publiek. En een jaar later werd van …Lees verder op Wikipedia

Suggesties